Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Avustralya'da Enflasyon Yılın İlk Çeyreğinde Beklentileri Aştı

Avustralya'da hizmet maliyeti baskılarının yüksek kalması nedeniyle tüketici enflasyonu ilk çeyrekte beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

Avustralya İstatistik Bürosu (ABS) tarafından açıklanan verilere göre tüketici enflasyonu 2024 yılının ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre  %3,6 artmıştır. Piyasalarda beklenti ise bir önceki dönem %4,1 olan enflasyonun %3,4’e ineceği yönündeydi.

Açıklanan söz konusu verinin Avustralya Merkez Bankası'nın (RBA) faiz oranlarını 12 yılın en yüksek seviyesinde tutmasının nedenlerini güçlendirdiği ifade edilebilir. Politika yapıcılar için çok da beklenmeyen bu sonuç piyasaların bu yıla ilişkin herhangi bir faiz indirimi beklentisinden vazgeçilmesine neden olmuştur. Ülkenin enflasyon oranı Ocak-Mart dönemini kapsayan yılın ilk çeyreğinde kiraların ve eğitim maliyetlerinin artmasıyla beklenenden daha az yavaşlarken hayat pahalılığı sıkıntısının hafiflemesi umutlarını ve resmi faiz oranlarında 2024'te bir indirim olasılığını azalttığı değerlendirilmektedir.

Dönemsel bazda da fiyat artışları beklentilerin üzerinde gerçekleşmiş, analistler bir önceki dönem olan Aralık çeyreğindeki %0,6 olan enflasyonun %0,8'e çıkmasını beklerken, artış %1 olarak gerçekleşmiştir. Bu çeyrekte eğitim maliyetleri %5,9 artarken, bu artışa yükseköğretim harcamalarındaki %6,5'lik artış öncülük etmiş ve sağlık giderleri ise üç aylık dönemde %2,8 artış sergilemiştir. Dolayısıyla, konut ve eğitim harcamalarının enflasyonu tetikleyen en önemli etkenlerden olduğu tespit edilirken ABS Fiyat İstatistikleri Başkanı Michelle Marquardt, kiraların son 15 yılın en hızlı oranında artmaya devam ettiğini kaydetmiştir. Bu noktada ekonomistlerin RBA'nın bu yıl faiz oranlarını düşürmek için enflasyonun kontrol altında olacağı konusunda yeterince emin olup olunmayacağı konusunda bölünmüş durumda olduğu gözlemlenmektedir.