Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Devlet Katılımlı Büyük Şirketlerin Dönüşümü Hızlandırılacak.

"Devlet katılımlı büyük işletmelerin dönüşümünü ve özelleştirilmesini hızlandırmaya yönelik tedbirler hakkında" Cumhurbaşkanı Kararı kabul edildi.

Aşağıdakiler onaylandı:

  • - profesyonel danışmanların katılımıyla uluslararası piyasada halka açık olarak işlem görecek hisse senedi paketlerinin (hisselerin) listesi;
  • - hisseleri uluslararası borsada ilk (halka arz) veya ikincil (DPT) halka arz için teklif edilecek, devlet katılımı olan büyük işletmelerin listesi;
  • - büyük devlet işletmelerinin kayıtlı sermayesindeki hisse paketlerinin (hisselerin) özelleştirilmesi öncesi hazırlık çalışmalarının koordinasyonundan sorumlu çalışma gruplarının (çalışma grupları) içeriği.

Çalışma gruplarının ana görevlerinden biri, ticari süreçlerin organizasyonu için profesyonel danışmanların katılımını ve devlet katılımı olan büyük işletmeler tarafından prestijli uluslararası derecelendirme kuruluşlarının istikrarlı göstergelerinin elde edilmesini koordine etmek olarak belirlendi.

Ekonomi ve Maliye Bakanlığı'nın hissedarı olduğu devlet katılımlı büyük işletmelerin özelleştirilmesine hazırlık yapmak, güvenilir yöneticileri çekmek ve bu süreçleri koordine etmek için uluslararası danışmanlar ve hukuk hizmet kuruluşları "UzAssets yatırım şirketi" JSC tarafından çekilir.

1 Temmuz 2024'ten itibaren devlet katılımı olan büyük işletmelerde:

  • - Yönetim organlarının verimliliğinin daha da artırılması da dahil olmak üzere kurumsal yönetim sistemini iyileştirmek için Denetim Kurulu'na bağlı kurumsal sekretarya kurulacaktır;
  • - Güncellenen kurumsal yönetim kuralları ve etik kuralları uygulamaya konulacak;
  • - Denetleme Kurulu tutanaklarının uzaktan bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak elektronik oylama yoluyla resmileştirilmesi mümkün olacak (Kun.uz).