Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Slovakya’Da Köprülerin Onarımı Kamu-Özel Ortaklık Projeleriyle Yapılabilecek

Başbakan Robert Fico yaptığı açıklamada, hükümetin bakıma muhtaç durumdaki karayolu köprüleriyle kamu-özel ortaklığı (PPP) projeleri yoluyla ilgilenmeyi planladıklarını ve yatırımcıların yaklaşık 500 köprüyü onarmak için teklif alabileceklerini belirtmiştir. Onarımdan sonra belirli bir süre yatırımcılar tarafından idare edilecek projelerde, devlet, yatırımın karşılığını kademeli olarak ödeyecektir.

Özel yatırımcıların gerçekleştirebileceği ve karşılığını devletin ödeyeceği bir diğer proje ise Bratislava'dan Komarno'ya uzanan demiryoluna ikinci bir hattın eklenmesidir. Başbakan, bunun Slovakya'nın en sık kullanılan demiryolu olduğunu ve hatta ilave trenlerin konuşlandırılmasının artık mümkün olmadığını vurgulamıştır. Bu nedenle, Bratislava - Komarno demiryolu üzerinde ikinci bir hat inşa etme planı olduğunu belirten Fico, teklifi Haziran sonunda Çin'e yapmayı planladığı ziyaret sırasında yatırımcılara sunmayı planladığını sözlerine eklemiştir.

Başbakan, Ulaştırma Bakanlığı’nın diğer projeleri için acilen yeni kaynaklar elde etmesi gerektiğini yineleyerek; bir seçeneğin, emeklilik tasarrufları da dahil olmak üzere özel mevduat ve sermayeden yararlanmak olduğunu söylemiştir. Fico, insanların emekli maaşlarının ve diğer amaçlar için biriktirdikleri sermayenin ABD'ye gitmesindense, Slovakya'nın kalkınmasını destekleyecek şekilde kullanılması gerektiğini vurgulamıştır.