Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

OECD'nin Hırvatistan Raporu

OECD tarafından Hırvatistan Dengeli Bölgesel Kalkınma isimli bir çalışma raporu yayınlanmıştır. Bu rapora  göre ; 

2013 yılında AB'ye katıldığından beri Hırvatistan'ın makroekonomik performansının önemli ölçüde iyileştiği, 2013 ile 2022 yılları arasında ortalama yıllık reel GSYH büyümesi %2,8 olan Hırvatistan'ın kişi başına düşen GSYH'sı ile OECD ortalaması arasındaki farkın 11,5 puan daraldığı belirtilmiştir. Ancak bu büyümenin ülke genelinde olmadığı, eğitim düzeyi gibi refahı artıran diğer alanlar da dahil olmak üzere Hırvatistan'ın bölgeleri arasında büyüyen eşitsizliklerin olduğu belirtilmiştir.

2030 yılı hedeflerinin bu eşitsizliklerini gidermek için çok önemli adımlar içerdiğine raporda değinilmiştir. Ancak bu hedeflerin uygulanabilirliği ve hesap verilebilirliği için Hırvatistan hükümetinin bir dizi çalışma yapmasının gerektiğine de vurgu yapılmıştır. 

Raporda ayrıca Hırvatistan'da bölgeler arası ekonomik performans açısından ülkenin en çok gelişmiş ve en az gelişmiş bölgeleri arasındaki farkın açıldığına da dikkat çekilmiştir. 2013 yılında en az gelişmiş bölge olan Pannonian 'da  kişi başına düşen GSYH en çok gelişmiş olan Zagreb şehrinden %63 daha düşüktü, bu oranın 2021 yılında % 66'ya yükseldiği belirtilmiştir. 

Hükümetin bu eşitsizlikleri gidermek için aldığı önlemlerin tasarlanması, izlenmesi ve değerlendirilmesi için kapsamlı düzenlemeler ve yönergeler geliştirdiğine vurgu yapılarak bunların etkili bir şekilde uygulanmasının sağlanması için raporda bazı önerilerde bulunulmuştır. Bu öneriler;  Bölgesel Kalkınma Stratejisi hazırlanması, yerel yönetim yetkililerine kapasite geliştirme desteği yapılması ve hesap verilebilirliğin artırılması için performans diyaloglarını kurumlar ve AB ile geliştirmek olarak sıralanmıştır. 

 

Bilgilerine arz ederim.