Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Özbekistan Yatırımcıları Uluslararası Projelere Katılmaya Davet Ediyor

III. Taşkent Uluslararası Yatırım Forumu'nun açılışında yaptığı konuşmada Şavkat Mirziyoev, yabancı yatırımcılarla işbirliğinin genişletilmesine yönelik öncelikleri sıraladı. Daha önce de belirtildiği gibi, bunlar arasında yeşil enerji, bankacılık ve maliye alanlarının yanı sıra nadir metaller de dahil olmak üzere minerallerin madenciliği ve işlenmesi yer alıyor.

Şavkat Mirziyoyev, forum çerçevesinde komşu Kırgızistan ve Tacikistan'daki hidroelektrik santrallerinin ortak inşaat projelerinin yatırımcılara sunulacağını kaydetti. Tüm ülkelerin önde gelen şirketlerini açık diyalog ve pratik işbirliğine davet etti.

Nisan ayı ortasında Özbekistan, Kazakistan ve Kırgızistan'ın Norin Nehri üzerinde Qambarota HES inşaatı için ortak şirket kuracağı haberlerinin verildiğini hatırlatalım. 5-6 milyar dolar olarak tahmin edilen projenin hayata geçmesinin ardından istasyonun hisseleri ve varlıkları Kırgızistan'ın mülkiyetine geçecek. Haziran 2022'de Tacikistan'da Zarafşan Nehri üzerinde 140 MW'lık Yovon HES'in inşaatına başlandı.

İşbirliği alanları arasında ülkenin dijital dönüşümü de yer alıyor. Cumhurbaşkanı, Özbekistan'ın bilişim hizmetleri ve yazılım ürünleri ihracatının yıl içinde iki katına çıktığını, gelecekte bu rakamın 5 milyar dolara çıkarılmasının planlandığını kaydetti.

Devlet Başkanı, "IT parkı sakinlerinin sayısı on kat artacak ve gelecekte 100.000 yeni istihdam yaratılacak. Ayrıca kendi tabanında yabancı şirketler için Uluslararası Dijital Teknoloji Merkezi oluşturuluyor" dedi.

Şavkat Mirziyoyev ayrıca Suudi Arabistan şirketi Data Volt ile birlikte "yeşil" enerji temelinde çalışan "Veri Merkezi" oluşturulacağını da duyurdu.

"Bunun ülkemizin dijital ekonomiye geçişine ve yapay zekaya dayalı teknolojilerin devreye girmesine büyük bir ivme kazandıracağına inanıyoruz” dedi.

Özbekistan'ın bir diğer öncelikli yönü ulaştırma altyapısının geliştirilmesidir.

Şavkat Mirziyoyev, potansiyel yabancı yatırımcılarla birlikte Taşkent, Buhara ve Urganç uluslararası havalimanlarının geliştirilmesi ve yenilerinin inşası için projeler hazırlandığını hatırlattı.

Devlet Başkanı, yatırımcıları ve uluslararası kuruluşlarını Özbekistan ve yabancı ortaklarını Çin-Kırgızistan-Özbekistan ve Özbekistan-Afganistan-Pakistan demiryollarının inşasına katılmaya davet etti.

"Bu stratejik projeler bölgedeki jeo-ekonomik durumu tamamen değiştirecek ve Orta Asya'yı Kuzey ve Güney, Doğu ve Batı ile bağlayan küresel tranzit merkezi haline getirecek" dedi.

Şavkat Mirziyoev, konuşmasının sonunda "Yeni Özbekistan'ın, eşsiz fırsatlara sahip, adil ve hızla gelişen laik bir ülke olduğunu" vurguladı.

Yatırımcılara, "Özbekistan hükümet üyelerinin her girişimde, her projede yatırımcıları destekleyeceği ve bunların tam olarak uygulanmasında onlara yakından yardım edeceği" güvencesini verdi (Gazeta.uz).