Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Özbekistan'da Yabancı Yatırımcılar 3 Yıl Süreyle Temettü Vergisinden Muaf Tutulacak.

Artık Özbekistan'daki yabancı yatırımcılar, hisselerden elde edilen temettüler üzerinden vergiden üç yıl süreyle muaf tutuluyor. Şavkat Mirziyoyev bunu üçüncü Taşkent Uluslararası Yatırım Forumu'nun Genel Kurul Oturumu'nda yaptığı konuşmada duyurdu.

Cumhurbaşkanı, özelleştirme kanununun yakın zamanda kabul edildiğini kaydetti. 250 büyük işletmedeki ve yaklaşık 1.000 gayrimenkuldeki devlet hisselerinin satışına ve 12 işletmenin hisselerinin borsalarda ilk halka arzına (IPO) yönelik yeni program da başlatıldı.

Girişimcilerin istikrar derecelendirmesi başlatıldı. Notu yüksek olan ticari kuruluşlar için vergi incelemesi yapılmayacağı kaydedildi.

Enerji alanındaki kamu-özel ortaklığı projelerinin hayata geçirilmesi tecrübesinin sosyal ve diğer altyapı sektörlerinde de yaygın şekilde hayata geçirilmesi planlanıyor.

Devlet Başkanı, Yolsuzlukla Mücadele Ajansı'nın oluşturulduğunu ve 2030 yılına kadar öngörülen Ulusal Stratejinin geliştirildiğini belirtti.

Şavkat Mirziyoyev, "Asıl hedefimiz Özbekistan'ı yabancı yatırımcılar için güvenilir ve uzun vadeli ortak haline getirmektir" dedi.

Yakında ülkede Uluslararası Dijital Teknolojiler Merkezi bünyesinde Uluslararası Ticaret Mahkemesi'nin çalışmaya başlayacağı kaydedildi. Bu mahkemenin Özbekistan yargı sisteminde özel bir yeri olacaktır.

Yüksek vasıflı yabancı şirketler de dahil olmak üzere özel işletmecilerin sanayi bölgelerinin yönetimine aktif olarak dahil edilmesi uygulaması yaygınlaştırılacaktır. Özel ekonomik bölgelerin faaliyet süresine ilişkin kısıtlamalar da kaldırılacak.

Yabancı yatırımcılara arazi kiralama süresi 25 yıldan 49 yıla çıkarılacak. Bu durumda kanunların güvence altına aldığı mevcut menfaat ve ayrıcalıklar tamamen korunacaktır (Gazeta.uz).