Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Avustralya Hazinesi Yabancı Yatırım Politikası Belgesini Güncellemiştir

Avustralya Hazinesi, ülkenin yabancı yatırımlara yönelik politikasının dayanağı olan Yabancı Yatırım Politikası belgesini güncellemiştir.

Söz konusu güncelleme ile, Avustralya'nın yabancı yatırım onay süreçlerinde risk-bazlı kontrollerin güçlendirilmesi amaçlanmaktadır. Bu çerçevede, öncelikle yapılması öngörülen yatırımın ulusal çıkarlar açısından düşük riskli olup olmadığı hususu; yatırımcı profili, yatırıma konu sektör ve yatırım konusu işlem temelinde belirlenecektir. Buna göre, ulusal çıkarlar açısından düşük-riskli olduğu tespit edilen yatırımların uygunluk onaylarının daha kısa sürede sonuçlandırılması ve tüm başvuruların %50'sinin 30 gün içinde incelemesinin tamamlanması hedeflenmektedir. Halihazırda, başvuruların %33'ünün 30 gün içinde sonuçlandırıldığı bilinmektedir.

Diğer taraftan, mevcut güncelleme ile, ulusal çıkarlar ve ulusal güvenlik açısından yüksek-riskli kabul edilen yatırımların ise daha sıkı bir incelemeye tabi tutulması öngörülmektedir. Bu çerçevede, kritik altyapı, kritik madenler, kritik teknoloji, hassas veri setlerine ilişkin sektörler ve hassas kamu birimlerine yakın yatırımlar kritik sektörler olarak tespit edilmiş olup söz konusu sektörlere yönelik yatırımlar kapsamlı bir inceleme sürecine tabi tutulacaktır.

Güncellenen Yabancı Yatırım Politikası belgesine, https://foreigninvestment.gov.au/sites/foreigninvestment.gov.au/files/2024-04/australias-foreign-investment-policy.pdf adresinden erişilmesi mümkün bulunmaktadır.