Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

İrlanda'da Karbon Vergisinde Artışa Gidildi

İrlanda’da karbon vergisi, karbon yakıtlarının saldığı karbondioksitin tonu esas alınarak hesaplanmakta olup,  yapılan ton başına 7,50 Avroluk artışla birlikte, karbon vergisi ton başına 56 Avro olmuştur.   Karbon vergisinin kademeli olarak artarak 2030 yılında ton başına 100 Avro olarak uygulanması hedeflenmektedir.

Gaz, kömür için uygulanan karbon vergisi artışı 1 Mayıs'tan tarihinden sonra yürürlüğe alınmıştır. Bu artışla birlikte; doğal gaz kullanan 600.000 hanenin yıllık ortalama fatura maliyetine 17 Avro eklenmiş olacaktır. Gaz kullanıcıları, karbon vergisi olarak yılda ortalama 122 Avro ödeyecekler. Petrol ve dizele yönelik karbon vergisi artışları 2023 yılı Ekim ayında uygulamaya konulmuştur. 2010 yılında itibaren yapılan bu uygulama ile karbondioksit emisyonlarının azaltması hedeflenmektedir.

Karbon vergisinden elde edilen 788 milyon Avro tutarındaki gelir, iklim eylemiyle ilgili destekler için kullanılmaktadır. Bu kapsamda, 2024 yılında 380 milyon Avro konut ve genel enerji verimliliği yatırımlarına tahsis edilmiştir. Toplumsal olarak dezavantajlı durumda olanların artıştan etkilenmemesi için ise 262 milyon Avroluk kaynak ayrılmıştır. Bakiye meblağ ise, tarım sektöründe sürdürülebilirliği teşvik etmek, yeşil yollar inşa etmek, elektrikli araçlara ve şarj istasyonlarına hibe sağlamak amacıyla tahsis edilmiştir.