Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Kamerun Ticari Faaliyetleri İçin İslam Kalkınma Bankası Uluslararası İslami Ticaret Finansmanı Kurumu’ndan Yaklaşık 500 Milyar CFAF (816 Milyon Dolar) Tutarında Kredi Aldı

Ekonomi, Planlama ve Bölgesel Kalkınma Bakanlığı 29 Nisan'da web sitesinde yayınladığı bir basın açıklamasında Kamerun'un İslam Kalkınma Bankası’nın (IDB) bir kolu olan Uluslararası İslami Ticaret Finansmanı Kurumu'ndan (ITFC) yaklaşık 500 milyar FCFA (816 milyon dolar) değerinde finansman sağladığını duyurdu. Söz konusu paketin, 27-30 Nisan tarihleri arasında Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenen İslam Kalkınma Bankası (İKB) Grubu 49. Guvernörler Kurulu yıllık toplantısı çerçevesinde Ekonomi Bakanı Alamine Ousmane Mey ve ITFC Genel Müdürü Hani Salem Sonbol tarafından imzalanan bir çerçeve işbirliği anlaşmasın kapsamında duyurulmuştur.

IDB tarafından Kamerun’a sağlanan kredi finansmanı üç yıllık bir süre zarfında (2024-2027) kredi şeklinde temin edilecektir. Kamerun Ekonomi Planlama ve Bölgesel Kalkınma Bakanlığa göre, “kaynaklar (...) özellikle aşağıdaki alanlarda olmak üzere iki tarafça mutabık kalınacak operasyonların finansmanında kullanılacaktır pamuk gibi tarımsal ürünlerin pazarlanması, tarımsal girdilerin ve temel enerji ürünlerinin (petrol, alümina, elektrik) bulunabilirliği, KOBİ'leri desteklemek için yerel bankalara finansman hatları sağlanması ve akreditiflerin teyit edilmesi, ilaç ve tıbbi ekipman tedarikinin kolaylaştırılması ve Arap ve Afrika ülkeleri arasındaki ticaret akışını ve yatırımları desteklemeyi amaçlayan Arap-Afrika Ticaret Köprüleri Girişimi (AATB) gibi özel programlar kapsamında kapasite geliştirme.” kullanılacağı belirtilmiştir.

Bu kredi meblağı, bir önceki üç yıllık anlaşmaya kıyasla %6,6'lık bir artışla 50 milyon dolarlık bir artışı temsil etmektedir. Nisan 2021'de Kamerun ve ITFC 750 milyon dolar değerinde bir çerçeve işbirliği anlaşması imzalamış, ancak bu miktarın tamamı ödenmemişti. Ekonomi Bakanlığı'na göre, söz konusu toplam meblağın %80'i, yani 602.4 milyon dolar Kamerun’a tahsis edilmişti. Bu sayede Société de développement du coton'un (Sodecoton) pamuk kampanyaları, ülkenin tek rafinerisi olan Société nationale de raffinage'ın (Sonara) petrol ürünleri ithalatı ve Aluminium du Cameroun'un (Alucam) hammadde ithalatı finanse edilebilmişti.