Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Çin - Kırgızistan - Özbekistan demiryolu inşaatının Ekim 2024'te başlaması öngörülüyor.

Cumhurbaşkanı Sn. Sadır Caparov 6 Mayıs'ta Oş'a yaptığı bir çalışma ziyareti sırasında Çin-Kırgızistan-Özbekistan demiryolu inşaatının Ekim 2024'te başlayacağını duyurdu.

"Devlet Başkanı, halihazırda ülkenin Kazakistan ve Rusya demiryolları üzerinden dünyaya açılmk zorunda olduğunu vurgulayarak, "Şu anda Kırgızistan lojistik açısından çıkmaz bir durumda. - Demiryolu inşa edildiğinde dünyaya açılabileceğiz. Bu bizim kendi yolumuz olacak. İnşaat tamamlandıktan sonra Kırgızistan transit bir ülke haline gelecek ve bu da ekonomik kalkınma için yeni fırsatlar yaratacak" dedi.

Ayrıca, "Yıldan yıla ekonomimiz yükselecek. Önemli olan barış olacak. Keşifler olacak. Ekim ayında Çin-Kırgızistan-Özbekistan demiryolu inşaatının başlaması planlanıyor. Dünya için transit bir ülke haline geleceğiz. Dünya pazarına gireceğiz. Demiryoluyla denize ulaşacağız," diye belirtti.

Bu yılın Mart ayında Sn. Caparov, tarafların Çin-Kırgızistan-Özbekistan demiryolunun "projenin uygulama mekanizması konusunda ortak bir anlayışa vardıklarını" bildirmişti.

 

Kaynak: https://economist.kg/transport/2024/05/06/stroitielstvo-zhielieznoi-doroghi-knr-kr-ruz-nachnietsia-v-oktiabrie-sadyr-zhaparov/