Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Fas’ın Daha Esnek Bir Döviz Rejimini Uygulamayacağı Açıklandı

Fas Ekonomi ve Maliye Bakanı Nadia Fettah Alaoui, Londra'da düzenlenen “13. City Week Finance Conference” oturum aralarında Reuters'a yaptığı açıklamada, Fas'ın kısa vadede Dirhemin esnek rejimini genişletmeyi planlamadığına dair güvence verdi. Fas'ta 2018 yılında başlatılan döviz kuru rejimi reformu kapsamında dirhemin esnek rejimi iki kez genişletildikten sonra bir sonraki aşamaya geçilmesinin hala gündemde olmadığı belirtildi.

Dirhemin esnek rejiminin en son % +/- 5'e genişletilmesi, Bank Al-Maghrib'in %60'ı Avro ve %40'ı Dolardan oluşan bir rezerv bazında belirlediği merkezi orana dayalı olarak 2020 yılının Mart ayında gerçekleşti. O tarihten bu yana, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) tavsiyelerine rağmen herhangi bir değişiklik yapılmadı. Bakan, ayrıca, 2022 yılında yaşadığımız tüm piyasa dalgalanmalarına rağmen Dirhemin %5 aralığında kaldığını, dünyanın her yerinde sorunların olduğunu ve şu ana kadar %5’lik oranın, koşullar izin verdiğinde daha esnek bir rejime doğru sorunsuz bir şekilde ilerlemek için fazlasıyla yeterli olduğunu ifade etti.

Kaynak: https://fr.le360.ma/economie/flexibilite-du-dirham-nadia-fettah-alaoui-exclut-un-passage-a-court-terme-a-la-prochaine-etape-de-la_YW4RRPEUNVCJDKJ3QIIQKVZHRY/