Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Yenilenebilir Enerji

KAHRAMAA (Katar Elektrik ve Su İdaresi), Katar 2030 Ulusal Vizyonu çerçevesinde, güneş enerjisinin kullanımının genişletilmesine odaklanılan Katar Ulusal Yenilenebilir Enerji Stratejisini (QNRES) başlattı. Kahramaa'nın yenilenebilir enerjinin daha geniş kullanımını teşvik etmeye yönelik son stratejisinin yalnızca ekonomik fayda sağlamakla kalmayıp aynı zamanda çevreyi koruması, hava kalitesini iyileştirmesi ve ülkenin enerji kaynaklarını çeşitlendirerek Katar'ın enerji güvenliğini güçlendirmesi hedeflenmektedir.

QNRES ile 2030 yılına kadar büyük ölçekli yenilenebilir enerji üretiminin 4GW'a çıkarılması ve dağıtılmış güneş enerjisi üretimi kurulumunun 200 MW'a ulaşması ile Katar'ın enerji sektöründen kaynaklanan toplam yıllık CO2 emisyonlarını %10 oranında azaltması ve üretilen her elektrik birimi başına Katar'ın karbon yoğunluğunu %27 oranında azaltması öngörülmektedir. Yine,  QNRES'in ortalama elektrik üretimi maliyetini de 2030 yılına kadar %15 azaltacağı düşünülmektedir.

Diğer taraftan, QNRES ile tüketicilerin ve üreten tüketicilerin kullanılmamış fazla enerjiden yararlanmasına olanak sağlayacak bir net faturalandırma sistemi sunulacak olup üreten tüketiciler, fazlalıkları şebekeye geri satabilecekken, tüketicilerin hesaplarına alacak kaydedilecek ve gelecekteki faturalardan mahsup edilecektir.

Bu çerçevede, strateji, büyük ölçekli yenilenebilir enerji tesislerinin kullanımını doğal gazla çalışan yüksek verimli termal üretimle birleştirilmesini de öngörmektedir.

Kaynak:

https://dohanews.co/kahramaa-announces-launch-of-qatar-national-renewable-energy-strategy/