Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Elektrikli Araçlar

Katar 2030 Ulusal Vizyonu kapsamında; bağlantılı, otonom ve elektrikli araç teknolojilerinin geniş bir potansiyele sahip olduğu kabulünden yola çıkarak yatırımlara öncelik verilmekte ve elektrikli araçların kullanımının yaygınlaştırılması teşvik edilmektedir.

Bu çerçevede, Katar Ulaştırma Bakanlığı'nın ev sahipliği yaptığı Otonom e-Mobilite Forumu (AEMOB), 30 Nisan - 2 Mayıs 2024 tarihleri arasında Doha'da gerçekleşmiştir.

Forumda Katar'da ilk çevre dostu kamyonların tanıtılmasının yanı sıra akıllı şehirlerin tasarlanması, otonom mobilitede inovasyonun hızlandırılması, mobilite, enerji ve çevrenin dengelenmesi gibi birçok konu ele alınmıştır.

Forumda Katar Ulaştırma Bakanınca yapılan konuşmada “ulaşım ağında elektrikli araçların kullanımının arttırılacağını” ifade ederek, Katar ulaşım ağında kullanılan otobüslerin elektrikli otobüslere dönüştürülmesine ilişkin projenin 2018 yılında açıklandığı ve bu proje kapsamında 2020-2022 yıllarında %25’lik , 2023 yılında %70’lik, 2024 yılının ilk çeyreğinde ise %73’lük gerçekleşmenin tamamlandığı, 2030 yılında ise toplu taşımada kullanılan tüm otobüslerin elektrikli otobüs olarak dönüştürüleceği belirtilmiştir.

Elektrikli araç sektörünün ihracatçılarımız açısından önemli bir potansiyel teşkil edebileceği değerlendirilmektedir.

Kaynaklar:

https://www.gulf-times.com/article/681650/qatar/mots-autonomous-e-mobility-forum-recommends-expertise-knowledge-exchange

https://thepeninsulaqatar.com/article/01/05/2024/qatar-a-leader-in-ev-charging-infrastructure