Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Avustralya Hükümetinden Kuantum Teknolojisi İçin 620 Milyon Dolar Bütçe

Avustralya Hükümeti, dünyanın ilk “hizmet ölçeğinde, hataya dayanıklı kuantum bilgisayarı" için PsiQuantum firması ile 620 milyon Dolarlık (yaklaşık 940 milyon AUD) sözleşme imzalandığını duyurdu.

Malumları olduğu üzere, kuantum bilimi ve teknolojisi alanındaki araştırmalar ve yenilikler, dünya genelinde 38,6 milyar Doları aşan mevcut yatırımlarla sürekli olarak artmaktadır. Genel olarak, küresel kuantum teknoloji pazarının 2040 yılına kadar 106 milyar Dolara ulaşması tahmin edilmekte; bir yarıştan ziyade yeni kuantum teknolojilerini geliştirmek için küresel bir ekosistem oluşturulması hedeflenmektedir.

3 Mayıs 2023 tarihinde kuantum teknolojisi üzerine açıklanan ve detayları https://www.industry.gov.au/publications/national-quantum-strategy adresinde kamuoyu ile paylaşılan resmi programda "Ulusal Kuantum Stratejisi”nin Avustralya Hükümeti'nin ülkede kuantum endüstrisini büyütme planı olduğu vurgulanmış, uzun vadeli vizyon ile teknolojilerinin fırsatlarından nasıl yararlanacağına dair belirli stratejiler sıralanmıştır. Buna göre, kuantum kullanım durumlarının sürekli büyümesini teşvik etmek için yeni programlar aracılığıyla ticarileştirmeyi teşvik etmek, Avustralya endüstrisinin bugün ve gelecekteki ihtiyaçlarını karşıladığından emin olmak için yeni kuantum altyapısını desteklemek, Ulusal Yeniden Yapılanma Fonu aracılığıyla endüstriye hazır kuantum teknolojilerine yatırım hatları oluşturmak temel öncelikler arasındadır.

Geçtiğimiz yıl açıklanan bu politika belgesinin ışığında hali hazırda kuantum teknolojilerinin geliştirilmesine federal fonlar aracılığıyla 85 milyon Dolar yatırım yapan Avustralya’nın 1 milyar dolarlık kritik teknoloji fonundan önümüzdeki 5 yıl içinde 66,4 milyon Dolar daha yatırım yapmayı planladığı belirtilmiştir. 2 Mayıs 2024 tarihinde gerçekleştirilen basın açıklamasında ise Avustralya Hükümetinin girişimleri ile ABD merkezli PsiQuantum tarafından Brisbane, Queensland'de depo büyüklüğündeki kuantum bilgisayarı kurulacağı kaydedilmiştir. İlaç keşfi ve iklim modelleme gibi karmaşık sorunları çözmeyi hedefleyen bu yapılanma ile özel bir iklim araştırma merkezi oluşturulması, yeni dijital ve ileri teknoloji tedarik zinciri fırsatları yaratılması ve doktora pozisyonları, mentorluk ve staj olanakları da dahil olmak üzere üniversite ve araştırma iş birliklerine yatırım yapılması amaçlanırken şirketin yaklaşık 400 yüksek vasıflı yerel istihdam sağlanması beklenmektedir.

Konuya ilişkin resmi açıklama ve detaylı bilgiye https://international.austrade.gov.au/en/news-and-analysis/news/psiquantum-to-build-worlds-first-fault-tolerant-quantum-computer-in-australia adresi üzerinden ulaşılabilmektedir.