Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

“HONDA” KANADA'NIN İLK VE EN KAPSAMLI ELEKTRİKLİ ARAÇ TEDARİK ZİNCİRİNİ KURACAK

Honda Canada” yaklaşık $15 milyar değerinde yatırım yapmak suretiyle Kanada’nın ilk ve en kapsamlı elektrikli araç tedarik zincirini Alliston, Ontario’da kurma kararı almıştır. Bu çerçevede Honda, ilk defa kendi markası altında inovatif ve dünya klasmanında bir elektrikli araç montaj tesisi ve ayrı bir batarya imalat tesisi inşa edecektir. “Honda Canada”nın söz konusu yatırım kararının hayata geçmesi ile birlikte bu, madencilikten imalat sanayine kadar geniş ağa sahip olan elektrikli araç tedarik zinciri kapsamında Kanada'ya yurtdışından yapılan en önemli yatırımlardan biri olacaktır. Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve Ontario Başbakanı Doug Ford tarafından 25 Nisan 2024 tarihinde yapılan ortak açıklamada “Honda Kanada”nın Ontario'da Kanada'nın ilk kapsamlı elektrikli araç tedarik zincirini oluşturmak üzere açıkladığı kilometre taşı niteliğindeki yatırımı memnuniyetle karşılanmıştır.

“Honda Canada” söz konusu yatırım planı kapsamında tedarik zincirini tamamlamak amacı ile ayrıca, Koreli elektrikli batarya materyali imalatı yapan “POSCO Future M Co., Ltd.” ile bir “katot aktif materyali ve öncül işleme tesisi (CAM/pCAM)” ve Japon kimya şirketi “Asahi Kasei Corporation” ile ise “ayrıştırma tesisi” kuracaktır.

2028 yılında tam operasyonel hale gelecek olan söz konusu tesisler ile birlikte yıllık 240.000 elektrikli araç üretimi hedeflenmektedir. Kanada ve Ontario Eyaleti, küresel otomobil üreticilerinden ve elektrikli araç bataryası ile batarya materyali tedarikçilerinden 2020 yılından bugüne kadar toplam yaklaşık $31 milyar değerinde yatırım çekmişti. “Honda Canada” söz konusu yatırım kararının hayata geçmesi ile birlikte ilave yaratılacak doğrudan ve dolaylı binlerce kişilik istihdamın yanısıra Kanada’da toplam elektrikli araç ve batarya yatırım tutarı $46 milyara ulaşacaktır.

Honda'nın Alliston'daki yeni tesislerinin planlama aşamasının 2024 yılının ikinci yarısı içerisinde tamamlanması ve akabinde proje detaylarının açıklanması beklenmekte olup bu projenin, Honda'nın karbon salınımının azaltılması yönündeki hedeflerine ulaşma çabasının bir parçası olduğu ve şirketin, 2040 yılına kadar Kuzey Amerika'da %100 oranında tamamen sıfır emisyonlu elektrikli araç satışını hedeflediği açıklanmıştır.

Kanada'da otomobil imalatı gerçekleştiren ilk Japon şirket olan “Honda Canada”,  1969 yılında kurulmuş ve 1986 yılında Alliston, Ontario'da imalata başlamıştır. Honda'nın Kanada'daki tek üretim tesisi olan bu platformlarda bugün itibariyle iki adet otomobil fabrikası ve bir adet motor fabrikası bulunmaktadır. Söz konusu tesisler yılda 400.000'den fazla araç ve 190.000'den fazla motor imalatı gerçekleştirme kapasitesine sahiptir. “Honda Canada”, dünyada en çok satılan CR-V ve Civic Sedan modellerinin üretimini Alliston’daki fabrikasında gerçekleştirmektedir. Kanada genelinde 280'den fazla bayiden oluşan bir ağa sahip olan ve Kanada’nın en büyük ikinci otomobil imalatçısı olan “Honda Canada”, Alliston'da 4.200'den fazla kişiye istihdam sağlamaktadır.  

Öte yandan, Kanada Federal Hükümeti “2024 Yılı Bütçesi” ile % 10 oranında uygulanacak bir “Elektrikli Araç (EV) Tedarik Zinciri Yatırım Vergi Kredisi” programını hayata geçirme kararı almıştır. Söz konusu teşvik programı ile elektrikli araç üretimi tedarik zincirinin en az üç halkasında ülkeye yatırım çekilmesi hedeflenmektedir. Bahsekonu zincirler “elektrikli araç montajı; elektrikli araç batarya imalatı ve katot aktif materyal (CAM) imalatı” şeklinde sayılmıştır. Anılan yatırım teşvik programı, Kanada Hükümeti tarafından ilan edilen altıncı büyük “yatırım vergi kredisi” olup %30 oranında uygulanan “Temiz Teknoloji Üretimi Yatırım Vergi Kredisi (Clean Technology Manufacturing Investment Tax Credit)” adlı teşvik programını da tamamlayıcı özelliktedir.

“2023 Yılı Bütçesi”nde yer alan “Temiz Teknoloji Üretimi Yatırım Vergi Kredisi” programı ile temiz teknoloji imalatında veya işleme süreçlerinde kullanılan ve kritik minerallerin çıkarılması, işlenmesi veya geri dönüşümü süreçlerinde kullanılan yeni makine ve ekipman maliyetlerinin %30'unu kapsayan biçimde “iade edilebilir vergisi kredisi” imkanı getirilmiştir. “Honda Canada”nın açıkladığı yatırım projesinin bahse konu Federal teşvik programlarından yaklaşık $2,5 milyar  değerinde destek alma potansiyelinin bulunduğu; Ontario Hükümeti tarafından doğrudan ve dolaylı nitelikte toplam yaklaşık $2,5 milyara kadar destek sağlanmasının da planlandığı ifade edilmiştir.

Kanada Hükümeti 2022 yılında, Ontario Eyaleti Alliston’da yer alan “Honda Canada” fabrikasının üretim bandının yeni nesil hibrit elektrikli araçları (2023 CR-V Hybrid crossover) üretecek şekilde yeniden düzenlenmesi ve gerekli teknolojik dönüşümün sağlanmasını desteklemek amacı ile Federal ve Eyalet düzeyinde toplam C$131,6 milyon değerinde yatırım yapma kararı almıştı.

Elektrikli araç teknolojisi bakımından dünyanın en önemli merkezleri arasında yer alan Ontario’ya son 4 yılda gerçekleştirilen toplam 31 milyar C$ yatırımlar arasında önde gelenler aşağıda sıralanmaktadır:

  • o $7 milyar-EV batarya imalat tesisi; Northvolt Batteries North America; Saint-Basile-le-Grand and McMasterville, Quebec.
  • o $7 milyar-Volkswagen’in bağlı şirketi “PowerCo” şirketi kanalı ile, ilk deniz aşırı EV battarya imalat tesisi; St. Thomas, Ontario.
  • o $5 milyar-Stellantis and LG Energy Solution; EV batarya imalatı; Windsor, Ontario.
  • o $1.8 milyar-Ford; batarya-EV imalat tesisi; Oakville Assembly Complex, Ontario.
  • o $1.5 milyar-Umicore; dünyanın önde gelen net-zero tesisi; EV batarya aksam ve parçaları imalatı; Loyalist Township, Ontario.
  • o $1.2 milyar- Ford Motor Company / G.Koreli EcoProBM ve SK; batarya material imalatı tesisi; Bécancour, Quebec.
  • o $600 milyon-CAM tesisi için General Motors / POSCO Future M Co., Ltd.; Bécancour, Quebec.

Kanada'nın otomotiv sektörü her yıl 1,5 milyondan fazla araç imalatı gerçekleştirmekte; her 21 saniyede bir araç imal edilmekte; sektör toplamda yaklaşık 550.000 doğrudan ve dolaylı istihdama ev sahipliği yapmaktadır. Otomotiv sektörü 2023 yılında Kanada'nın GSMH’sine $18 milyarlık katkıda bulunmuş olup ülkenin aynı zamanda ihracata yönelik en büyük endüstrilerinden biridir.

Kanada'daki karbon emisyonu salınımının yaklaşık dörtte biri ulaştırma sektörü kaynaklıdır. Bu nedenle Kanada Hükümeti, şarj altyapısı kurulumundan satın alma teşviklerine kadar sağlanan bir dizi teşvik programları ve önlemler sayesinde 2035 yılına kadar sıfır emisyonlu araç satışının %100’e ulaşması gibi iddialı bir hedefin gerçekleştirilmesi için çalışmaktadır.

Elektrikli araçların küresel satışlarının 2030 yılında 2023 yılına kıyasla üç kat daha fazla olacağı öngörülmekte olup Kanada elektrikli araç imalatında küresel çapta önemli bir ülke olma yönündeki çalışmalarını sürdürmektedir.