Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Brezilya Dış Ticaret Dengesi 2024 Yılı Nisan Ayında 9 Milyar Dolar Fazla Verdi

Brezilya Dış Ticaret Dengesi 2024 Yılı Nisan Ayında 9 Milyar Dolar Fazla Verdi

Brezilya Kalkınma, Sanayi, Ticaret ve Hizmetler Bakanlığı (MDIC) tarafından açıklanan verilere göre; soya fasulyesi, demir ve petrol fiyatlarındaki düşüşe rağmen Brezilya geçen ay ithal ettiğinden 9,041 milyar ABD doları tutarında daha fazla ihracat gerçekleşmiştir. Anılan veri, geçen yılın aynı ayına göre %13,7'lik bir artışın gerçekleştiğini göstermektedir.

Dış ticaret dengesi, 2024 yılının ilk dört ayında 27,736 milyar ABD doları tutarında fazla vermiştir. Bu, tarihi serinin başlangıcından bu yana olan 1989 yılından bu yana en yüksek sonuçtur.

Aylık sonuçlara göre ihracat ithalattan daha hızlı artış kaydetmiştir. Nisan ayında Brezilya, 2023 yılının aynı ayına göre %5,7 artışla yurt dışına 30,92 milyar ABD doları tutarında ihracat yaparken; %2,2 artışla 21,879 milyar ABD doları tutarında ithalat yapmıştır.

Petrol, şeker ve akaryakıt hacmindeki artış, ihracattaki artışın ana etkenleri olmuştur. İthalat tarafında ise, dış alımlardaki artışın sınırlanmasında temel olarak gübre ve türevleri ile kimyasal ürün alımlarındaki düşüş etkili olmuştur.

Kaynak: https://oglobo.globo.com/economia/noticia/2024/05/08/balanca-comercial-tem-superavit-de-us-9-bilhoes-em-abril.ghtml