Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Hırvatistan Dış Ticaret İstatistikleri

Hırvatistan İstatistik Ofisi tarafından 2024 yılı Şubat ayı dış ticaret istatistikleri açıklanmıştır.  Buna göre; 

2024 yılı Ocak- Şubat döneminde ihracat 3,6 milyar avro olarak gerçekleşirken ithalat 6,2 milyar avro olarak gerçekleşmiştir. Dış ticaret açığı ise 2.7 milyar avro olmuştur. İlk 2 ayda ihracatın ithalatı karşılama oranı ise %57,2 olarak gerçekleşmiştir. 

Ocak- Şubat döneminde en fazla ihracat AB üyesi ülkelere gerçekleştirilmiştir. AB üyesi ülkelere gerçekleştirilen ihracat 2,4 milyar avrodur. En çok ihracat yaklaşık 465 milyon avro ile Almanya'ya gerçekleştirilirken Almanya'yı 447 milyon Avro ile İtalya ve 406 milyon Avro ile Slovenya takip etmiştir. 

En fazla ithalat ise yine AB  üyesi ülkelere gerçekleştirilmiştir.Ab üyesi ülkelerden gerçekleştirilen ithalat 5 milyar avro seviyesindedir.  İthalatta ilk sırayı 977 milyon avro ile Almanya alırken, Almanya'yı 924 milyon avrı ile İtalya, İtalya'yı ise 719 milyon avro ile Slovenya takip etmektedir.

Hırvatistan İstatistik Ofisi açıklamasına göre Hırvatistan 2024 yılı ilk 2 ayda ülkemizden 117, 3 milyon avroluk ithalat gerçekleştirirken, 32,3 milyon avroluk ise ihracat gerçekleştirmiştir. 

Öte yandan Hırvatistan'ın Ocak- Mart döneminde  5,6 milyar avro ihracat,  9,8 milyar avro ithalat  gerçekleştirdiği tahmin edilmektedir. Kesinleşen veriler henüz yayınlanmamıştır.