Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Güney Sudan Ticaret Ve Sanayi Bakanlığı, Ülkeye Giren Ve Ülkeden Çıkan Her Taşıttan 300 Abd Doları Alınacağını Duyurmuştur

Güney Sudan Ticaret ve Sanayi Bakanlığı, 24 Nisan 2024 tarihli bir Genelgeyle; ülkeye giren ve ülkeden çıkan "eşya yüklü" her taşıttan araç başına 300 ABD Doları ücret alınacağını duyurmuştır.

Bakanlık duyurusunda, anılan düzenlemenin amacının; ülkeye ithal edilen malların gümrükte değerinin düşük beyan edilmesiyle ve vergi dolandırıcılığı-kaçakçılık vakalarıyla mücadele etmek olduğu belirtilmiştir. Ülkedeki ticaret camiası birlikleri ise bu düzenlemeyi protesto etmiştir.

Öte yandan, Ticaret Bakanlığının söz konusu düzenlemesinde, ülkeye "insani yardım" taşıyan araçlara herhangi bir istisna tanınmaması ise uluslararası toplumda büyük bir tartışmaya sebep olmuştur. Ülkedeki diplomatik misyonlar Nisan ayı sonunda yaptıkları ortak bir açıklamayla bu düzenlemenin ülkede faaliyet gösteren BM'nin insani yardım operasyonlarını uygulanamaz hale getireceğini duyurmuşlardır. Güney Sudan hükümeti ise, gelen yoğun tepkiler üzerine 4 Mayıs tarihli bir duyurusuyla, insani yardım taşıyan araçların istisna kapsamına alındığını açıklamıştır. Duyuruda, ticari/kâr amaçlı eşya taşıyan araçlar için söz konusu düzenlemenin devam edeceği belirtilmiştir.

BM Güney Sudan Misyonu (UNMISS) ülke çapında yaklaşık 20.000 barış gücü askeriyle faaliyet göstermekte ve ülkedeki BM kamplarında yaşayan yüzbinlerce "yerinden edilmiş" statüdeki insanı korumaktadır. BM'ye göre, Güney Sudan'daki toplam 12,5 milyon kişiden 9 milyonu korumaya ve insani yardıma muhtaç bulunuyor. Ayrıca son bir yıl içerisinde 800 bine yakın insanın komşu Sudan'daki savaştan kaçarak Güney Sudan'a sığınmış olması Güney Sudan'daki on yıllardır süregelen insani krize yeni bir boyut eklemiştir.