Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Ekvator'da 2024 Yılının Üçüncü Çeyreğinde Doğrudan Yabancı Yatırımlarda Düşüş

Ekvator Merkez Bankası verilerine göre, 2024 yılının üçüncü çeyreğinde, doğrudan yabancı yatırımlar (DYY) geçen yılın aynı dönemine göre %54 oranında azalarak, 73,6 milyon ABD doları seviyesinde gerçekleşmiştir. Ocak-Eylül 2024 döneminde toplam 217,4 milyon ABD doları olarak gerçekleşen DYY, bir önceki yılın aynı dönemine göre %30’luk bir düşüş kaydetmiştir.

En fazla yatırım alan sektörler; imalat, ulaşım, depolama, bilgi ve iletişim sektörleri olmuştur. Çin 70,2 milyon ABD doları ile en büyük yatırımcı olurken; bu dönemde İngiltere ve Almanya sırasıyla 62,3 milyon ve 17,3 milyon ABD doları tutarında sermaye çıkışı gerçekleşmiştir.

Bu verilerin, Ekvator’un yabancı yatırım çekmede zorluklarla karşılaştığı ve yatırım ortamının iyileştirilmesi için kapsamlı reformlara ihtiyaç duyduğunu işaret ettiği değerlendirilmektedir.