Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Kenya Batı Bölgesi Yatırım Konferansı Düzenlendi

Söz konusu konferans, Nyanza diye adlandırılan, Kenya’nın batı bölgesinde yer alan ve Viktorya gölü çevresinde yer alan altı eyalet özelinde, bölgeye yatırım imkanları ve fırsatları, mavi ekonomi bakış açısı, tarım ve gıda güvenliği, sağlık ve beslenme, sulama, temiz suya erişim, iklim değişikliği önlemleri üzerine yatırım fırsatlarına odaklanmıştır.

Mavi Ekonomi

Kenya’nın batı bölgesi Viktorya Gölüne komşu olduğundan dolayı konferansın ana teması blue economy olarak adlandırılan su ve su ürünlerine dayalı yatırım fırsatları üzerinde durulmuştur.  Öngörüldüğü gibi mavi ekonomi; göller, okyanuslar, denizler ve nehirler temelinde gerçekleşir ve bu kaynaklardan elde edilen çıktıları mal ve hizmetlerin üretimi ve tüketimi için ve sürdürülebilir bir şekilde ekonomik büyüme ve kalkınmanın kaynağı olarak kullanır. Kenya’nın su ürünleri üzerinde ihtiyacı uçtan uca bir çözüm arayışıdır. Örnek olarak balıkçılık yapılması, üretilen balıkların saklanması, korunması, ihracat yapılacak ülkenin mevzuatına uygun sağlık testlerinin yapılması, soğuk zincir bozulmadan nakliyesinin gerçekleştirilmesi, gibi uçtan uca çözüm yöntemlerine ihtiyaç olduğu belirtilmiştir.

Aynı şekilde tarımsal ürünlerde de tarladan market tezgahına kadar aşamaların her parçasına ihtiyaç duyulduğu, nitekim Kenya’nın batı bölgesinde iklimin tarım yapmaya çok müsait olduğu, ancak gerek endüstriyel tarım yapılması, yetiştirilen ürünlerin mevzuata uygun denetlenmesi ve testlerinin yapılması, ardından soğuk zincirin bozulmadan saklanması ve taşınması gibi her türlü aşamaya ihtiyaç olduğu vurgulanmaktadır.

Dolayısıyla mavi ekonomi kapsamında, Kenya’nın batısında yer alan Viktorya gölü çevresinde yapılan üretim, ticaret ve alışverişe ilişkin sosyo-ekonomik faaliyetleri, dolayısıyla sağlık izleme ve gözetimi, göl havzaları, kıyı ve deniz alanlarının yönetimi ile bunların korunması ve restorasyonuna ilişkin faaliyetleri de kapsayacak şekilde Türk şirketlerimiz için fırsatlar olduğu değerlendirilmektedir.

Yeşil Ekonomi

Nyanza bölgesi ayrıca, yeşil ekonomi modeli olarak anılan, karbon emisyonlarını azaltmayı ve yenilenebilir kaynakların kullanımını teşvik etmeyi hedefleyen yatırımlara da odaklanmaktadır. Yeşil ekonomi sektörü ve alt sektörleri; yenilenebilir enerji, sürdürülebilir tarım ve tarımsal ormancılık, yeşil endüstrileşme, eko-turizm ve atık yönetimi konularını içermektedir.

Bilindiği üzere Birleşmiş Milletler Çevre Programının (UNEP) merkezi Nairobi’dedir. Ayrıca Birleşmiş Milletler Habitatın (UN Habitat) da yönetim merkezi Nairobi’dedir. Bu itibarla; Türk şirketlerimizin, Kenya’nın çevre konusunda uluslararası arenadaki konumu ve hassasiyetini göz önünde bulundurarak, hatta bu konuyu özellikle vurgulayarak yatırım, satış ve pazarlama yapmalarında fayda görülmektedir.