Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Belçika, Kuzey Denizi’nde Offshore Rüzgâr İçin 1 Trilyon Avroluk Ortak Yatırım Anlaşmasına Katıldı

Hamburg’da düzenlenen Kuzey Denizi Zirvesi kapsamında Belçika, Danimarka, Almanya, Fransa, İrlanda, Lüksemburg, Hollanda, Norveç ve Birleşik Krallık, Kuzey Denizi’nde yeni offshore rüzgâr santrallerinin inşası amacıyla şirketlerle birlikte 1 trilyon Avroluk bir yatırım perspektifi açıkladıklarını duyurmuştur. Zirvede, hedefin 2050 yılına kadar rüzgâr enerjisi üretim kapasitesini mevcut seviyenin 8 katına çıkarmak olduğu belirtilmiştir. Bu çerçevede toplam offshore rüzgâr kapasitesinin 300 gigawatt düzeyine ulaşması öngörülmekte olup, mevcut kapasitenin yaklaşık 37 gigawatt olduğu ifade edilmektedir.

Katılımcı hükümetler, projelerde yer alacak şirketler için yatırım öngörülebilirliğini artırmak amacıyla garantili elektrik fiyat mekanizması sağlamayı taahhüt etmektedir. Buna göre piyasa fiyatı belirli bir seviyenin altına düştüğünde kamu desteği devreye girecek; piyasa fiyatlarının çok yükselmesi halinde ise kamu otoritelerinin gelirlerin bir bölümünü geri alacağı bir düzenleme uygulanacaktır. Offshore rüzgâr sektörü ve şebeke işletmecileri ise buna karşılık 91.000 ek istihdam ve 1.000 milyar avroluk ekonomik faaliyet yaratılacağını, ayrıca 2040 itibarıyla rüzgâr enerjisi maliyetlerinin 2025’e kıyasla %30 azaltılacağını bildirmiştir.

Zirve, 2022’den bu yana gerçekleştirilen benzer toplantıların devamı niteliğinde olup, ülkelerin enerji krizine ve Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı sonrasında ortaya çıkan arz güvenliği tartışmalarına yanıt olarak offshore rüzgâr yatırımlarını gündeme taşıdığı aktarılmaktadır. Toplantıya NATO ve Avrupa Komisyonu’nun da katıldığı, ayrıca İzlanda’nın da yer aldığı belirtilmiştir. Haberde, enerji altyapılarıyla birlikte elektrik şebekeleri, boru hatları ve deniz altı veri kablolarına yönelik güvenlik kaygılarına dikkat çekildiği ifade edilmektedir. Belçika toplantıda Başbakan Bart De Wever ve Kuzey Denizi Bakanı Annelies Verlinden tarafından temsil edilmiştir.

Öte yandan, haberde 300 GW hedefinin uygulanabilirliği konusunda belirsizlikler bulunduğu da vurgulanmaktadır. 2023 Oostende Zirvesi’nde belirlenen 2030 için 120 GW ara hedefinin sonradan terk edildiği, sektörün son yıllarda malzeme maliyetlerindeki artış ve tedarik sürelerindeki belirsizliklerden olumsuz etkilendiği belirtilmektedir. Belçika açısından ayrıca, Prenses Elisabeth Bölgesi’ndeki ilk rüzgâr parkı ihalesinin iptal edilmesi ve ihalenin 2026 Mart sonuna kadar yapılıp yapılmayacağının net olmaması bir belirsizlik unsuru olarak aktarılmaktadır.

Kaynak: VRT