Özbekistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev, 29 Nisan'da ülkenin hidroelektrik sektörünün mevcut durumu ve gelecekteki gelişim perspektifleri konulu sunumu inceledi.
Özbekistan'daki nehirlerin, kanalların ve diğer su arterlerinin toplam uzunluğunun 150.000 kilometreyi aştığı ve su kaynaklarının entegre kullanımı için önemli bir potansiyel yarattığı belirtildi. Bu kaynaklar sadece su temini ve sulama için değil, aynı zamanda elektrik üretimi, ekonomik kalkınma ve çevresel sürdürülebilirlik için de kullanılabilir.
Şu anda hidroelektrik, toplam elektrik üretiminin yaklaşık %10-12'sini karşılarken, üretimin büyük çoğunluğu hala doğal gaz ve kömür gibi geleneksel kaynaklara dayanmaktadır.
Bu bağlamda, enerji güvenliğini güçlendirmek ve fosil yakıtlara bağımlılığı azaltmak için hidroelektrik gelişiminin hızlandırılması stratejik bir öncelik olarak vurgulandı.
Son yıllarda önemli ilerlemeler kaydedildi. Hidroelektrik santrallerinin sayısı 2017'deki 36'dan 2025'te 100'e yükselirken, kurulu kapasite 1,6 gigawatt'tan 2,4 gigawatt'a çıktı. UzHydroPower santrali devreye alındı ve Orta Asya'da hidro türbin ve ilgili ekipman üreten tek tesis oldu.
Aynı zamanda, hidroelektrik potansiyelinin önemli bir kısmının henüz kullanılmadığı vurgulandı. Mevcut ekonomik büyüme ve nüfus artışı göz önüne alındığında, su bazlı enerji kaynaklarının geliştirilmesinin hızlandırılması ve üretim kapasitesinin genişletilmesi ihtiyacının altı çizildi.
Sunumda, 2026 ile 2032 yılları arasında uygulanması planlanan ve toplam 5,8 milyar ABD doları değerinde 73 yatırım projesi yer aldı; bu projelerin 3,6 gigawatt kapasite eklemesi bekleniyor. Sadece 2026 yılında, toplam 114 megawatt kapasiteli 13 hidroelektrik santralinin devreye alınması planlanıyor; bu santraller yıllık 537 milyon kilowatt-saat elektrik üretecek ve yeni stihdam imkanı oluşturacaktır.
Öncelikli projeler arasında, Bostanlyk bölgesindeki 365 milyon ABD doları değerindeki, 160 megavat kapasiteli ve yıllık 484 milyon kilovat saat elektrik üretimi sağlayacak Yukarı Pskem hidroelektrik santrali yer alıyor. Projenin 160.000'den fazla haneye elektrik sağlaması bekleniyor. Fergana bölgesinde Sokh hidroelektrik santralinin inşası da planlanıyor ve bu santral bölgenin elektrik ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayacak.
Küçük hidroelektrik santrallerinin geliştirilmesine özel önem veriliyor. Toplam 164 megavat kapasiteli yaklaşık 3.000 küçük ve mikro hidroelektrik santrali planlanıyor; ayrıca Yukarı Tupalang su kaynaklarında 500 megavatı aşan potansiyele sahip projeler de bulunuyor.
Buna ek olarak, pompajlı depolamalı hidroelektrik santrallerinin perspektifleri de incelendi. Toplam 1,4 gigawatt kapasiteli üç tesis geliştirme aşamasında bulunuyor. Sektör verimliliğini artırmak için dijital teknolojilerin ve yapay zekâ tabanlı izleme sistemlerinin kullanımı önemli bir yön olarak belirlendi.
Devlet Başkanı, yetkili makamlara planlanan tüm projelerin zamanında uygulanmasını, yerel üretim içeriğinin artırılmasını ve modern teknolojik çözümlerin benimsenmesinin hızlandırılmasını sağlama talimatı verdi.
Başkentteki kıyı bölgelerinin geliştirilmesine de özel önem verildi. Taşkent'te yeşil alanlar oluşturmak, kentsel altyapıyı modernize etmek ve yerel mikro iklimi iyileştirmek için projeler planlanıyor.
“Kıyı Bölgesi” projesi kapsamında, Çirçik Nehri boyunca 306 hektarlık bir alanın peyzaj düzenlemesi ve Bektemir Kanalı boyunca yeşil kuşak oluşturulması planlanıyor.
Ek bir proje ise başkentte yapay rezervuarlar oluşturulmasını öngörüyor. Cumhurbaşkanı, kentsel yaşam koşullarını ve iklim direncini iyileştirmek amacıyla rezervuar sayısının dörtten on ikiye çıkarılması talimatını verdi. (Uzdaily.uz)
