Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Karadağ Ekonomisinin Bu Yıl Yüzde 6,9 ​​Büyümesi Bekleniyor

Dünya Bankası son ekonomik güncellemesinde ekonomik büyüme tahminini bu yıl için yüzde 6,9'a, 2023 için yüzde 3,4'e revize etti.

Dünya Bankası daha önce Karadağ'da bu yılki ekonomik büyümeyi yüzde 4,7 olarak tahmin etmişti.

Bu, bu ayki Avrupa ve Orta Asya Ekonomik Güncellemesinde Karadağ için tahminin bu yıl için yüzde 3,3 arttığı ve 2023 için yüzde 1,3 düştüğü anlamına geliyor.

“Hala pandemiden kurtulurken, Karadağ yenilenen rüzgarlarla karşı karşıya. Raporda, 2022'de özel tüketimin öncülüğünde büyümenin yüzde 6,9'luk güçlü bir büyüme olacağı tahmin ediliyor.

Dünya Bankası'na göre, enflasyon yeni bir yüksek seviyeye çıktı, ancak bunun yaşam maliyeti üzerindeki olumsuz etkisi, harcanabilir reel gelirlerdeki artışla büyük ölçüde hafifletildi.

Raporda, "Vergi reformu ve artan sosyal harcamalar nedeniyle, mali açığın 2022'de GSYİH'nın yüzde 5'ine ulaşması bekleniyor" deniyor.

Dünya Bankası, yüksek kamu borcunun ve kötüleşen küresel ortamın kısa vadeli mali konsolidasyon gerektirdiğini söylüyor.

Banka, olumsuz küresel ekonomik görünümün ve yüksek belirsizliğin Karadağ'ın toparlanma beklentileri üzerinde ağırlık oluşturduğunu savunuyor.

“Özel tüketim büyümesinin yavaşlaması nedeniyle büyümenin 2023'te yüzde 3,4'e ve 2024'te yüzde 3,1'e düşmesi bekleniyor. Tahminler, mali alan sınırlı olduğu için otoyolun kalan bölümlerinin 2025 yılına kadar başlayacağını varsaymıyor”.

AB ve bölgedeki kötüleşen büyüme beklentileri toparlanmasını yavaşlatabilse de, turizmin 2023'te toparlanmaya devam etmesi bekleniyor.

WB “Enflasyonun 2023'te yüzde 5,9'a ve 2024'te yüzde 2,6'ya gerilemesi bekleniyor. Yüksek enerji fiyatları orantısız olarak yoksulları etkilerken, Karadağ'ın büyüyen elektrik kapasiteleri enerji ihracatı için kullanıldığından ticaret açığının azalmasını da destekliyorlar" diyor.

Mali dengenin orta vadede ılımlı olması bekleniyor, ancak yüksek sosyal ve sermaye harcamaları nedeniyle 2023'te GSYİH'nın yüzde 4'ü ve 2024'te GSYİH'nın yüzde 2,7'si seviyesinde kalmaya devam edecek.

Sonuç olarak, kamu borcu 2023 ve 2024'te GSYİH'nın yaklaşık yüzde 72'si ile yüksek olarak kalacak.

Bankaya göre, Karadağ çok dikkatli borç yönetimine ve harcamaları üzerinde daha güçlü kontrole ihtiyaç duyacak.

“Görünüm birden fazla aşağı yönlü riskle çevrili. Yüksek jeopolitik belirsizlikler ve artan küresel enflasyon, Karadağ ve ticaret ortaklarındaki büyüme beklentilerini zayıflatıyor. Enflasyonist baskılar, daha pahalı dış finansmana dönüşen parasal sıkılaştırmayı hızlandırıyor” dedi.Siyasi istikrarsızlık ve hükümet oluşumundaki gecikmeler büyük iç risklerdir. Önümüzdeki zorlukların ciddiyeti, bu riskleri azaltmak için güçlü siyasi taahhüt ve eylemler gerektiriyor.

 

Kaynak: Karadağ Haber Ajansı (MINA)