IMF Madagaskar Mukim Temsilcisi Mokhtar Benlamine, geçtiğimiz hafta Perşembe sabahı düzenlenen geleneksel yuvarlak masa toplantısı sırasında Radisson blu otelinde AMCHAM üyeleriyle Madagaskar'ın ekonomik durumu hakkında açık tartışmalar gerçekleştirdi.
Kredi imkanının genişletilmesi (ECF) konusunda kredinin yüzde 90'ının ödendiğini söyleyen Sayın Benlamine, EFC anlaşması kapsamında toplam 300 milyon dolardan fazla tutarın ödendiğini bildirdi.
IMF, diğer yararlanıcı ülkelerde olduğu gibi Madagaskar için de mali sürdürülebilirliğin iyileştirilmesi, ekonomik büyümenin arttırılması ve özellikle yatırımlar ve sosyal harcamalarda harcama etkinliğinin arttırılması gibi birçok hedef belirlemiştir. IMF, Madagaskar hükümetine daha fazla gelir elde etmesini, dolayısıyla daha fazla ama adil vergiler koymasını şiddetle tavsiye etmektedir.
Bu tavsiyeler, Devletin IMF'nin yapısal kriterler olarak bilinen kilit reformlarına ilişkin bazı kararlarıyla birleştirildi. Bu ölçütler arasında akaryakıt pompa fiyatları, JIRAM'ın "Optima iş fiyatlandırma ölçeği, yönetişim, harcamaların yürütülmesi ve iş ortamı yer almaktadır.
Madagaskar düşük gelirli bir ülkedir ancak genel büyüme perspektifi yüksektir. Büyümenin 2022 ve 2021'de sırasıyla yüzde 4,2 ve yüzde 5,7 civarında olması bekleniyor ki bu da ülkenin COVID 19 salgını nedeniyle beklenenden daha hızlı toparlandığını gösteriyor. Ancak aşırı yoksulluk yüzde 78'den yüzde 80'e çıkmıştır ki bu çok büyük bir rakamdır. Şu anda aşırı yoksulluk içinde olan insanlar günde 2.50 dolardan daha az bir gelirle yaşayan insanlardır.
IMF Temsilcisi, acil eylem planındaki yüzde 9,8'lik büyüme tahmininin gerçekçi ancak uzun vadeli bir hedef olduğunu ve özel sektörün büyümesi için doğru ortama büyük ihtiyaç duyulduğunu da sözlerine ekledi. Enflasyona gelince, 2022'de neredeyse yüzde 10'a ulaştı ve 2023'te daha da yükselmesi bekleniyor. Ancak bu durum, Ukrayna'daki savaşın ve emtia fiyatlarının etkisiyle bölgedeki hemen hemen tüm ülkelerde benzerlik göstermektedir.
IMF temsilcisi, Covid 19 sonrası yeniden yapılanmada özel sektörün kilit rolünü, özellikle de tekstil ve konfeksiyon ile turizm sektörleri gibi işgücünün yoğun olduğu sektörlerin çalışan nüfusa insana yakışır işler sağlanmasına katkısını hatırlatmaktadır.
Kaynak : https://midi-madagasikara.mg/16/12/2022