Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

CEES (Ekonomik ve Avrupa Çalışmaları Merkezi); Karadağ Ekonomisi Bu Yıl 2022'ye Kıyasla Çok Daha Yavaş Büyüyecek

Ekonomi ve Avrupa Çalışmaları Merkezi (CEES), Karadağ ekonomisinin bu yıl yaklaşık %2 oranında, yani bir önceki yılına göre çok daha yavaş büyüyeceğini açıklamış olup, bütçe zorluklarını bankacılık sektörüne aktarma riskini vurguladı.

CEES tarafından hazırlanan en son Ekonomik Göstergeler İncelemesinde, "Karadağ ekonomisi bu yıl yaklaşık yüzde iki oranında büyüyecek, yani geçen yılki % 6,1'lik gerçek büyüme oranına kıyasla çok daha yavaş olacak ve bu, CEES'in geçen yıl ekonomik büyümeyle ilgili daha önce yaptığı değerlendirmeyle uyumlu." diye belirtildi.

Bu yıl ekonomik büyümenin yavaşlamasının nedeninin, gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) en önemli bileşenlerinden olan reel gelirdeki azalma nedeniyle geçen yılın ikinci yarısından itibaren azalmaya başlayan hanehalkı tüketiminde beklenen durgunluk veya düşüş ile düşmeye başlayan ve bu yıl daha da

CEES tahminlerine göre, geçen yılki yavaş küresel büyüme ve yüksek gelirler göz önüne alındığında, turizm gelirlerinin kabaca geçen yılla aynı seviyede olması bekleniyor.

CEES, enflasyon oranını düşürmek amacıyla uluslararası piyasada faiz oranlarındaki artışın devam etmesinin Karadağ'da vatandaşlara ve ekonomiye kredi fiyatlarındaki artışı etkileyeceğini ve bunun da ekonomik aktivitelerdeki düşüşe yansıyacağını açıkladı.

CEES ayrıca "Devletin geçtiğimiz günlerde bütçeyi finanse etmek için yerli tahvil ihraç edeceğini açıklaması, bankalarda ekonomiye ve vatandaşa kredi olarak kullandırılabilecek fonların azalmasını etkileyecektir. Bu nedenle bankacılık sektörünün mevcut ortamda bu yıl yatırımların büyümesini önemli ölçüde destekleyemeyeceği kesindir" dedi.

Ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa'da bankacılık sektöründe yaşanan “sarsıntılar” dikkate alındığında, iç piyasada tahvil ihraçlarının Karadağ bankacılık sektörünün likiditesini tehdit etmemesi çok önemlidir.

CEES “Bankacılık sektörü likit ve istikrarlıdır, ancak Hükümetin kamu maliyesini konsolide edecek ve kredibilitesini artıracak şekilde güçlenmesine katkıda bulunması önemlidir. Bu, özellikle bu yıl brüt maaş harcamalarındaki önemli artış nedeniyle, Hükümetin bütçe yükümlülüklerinin ödenmesi için gerekli eksik fonları toplamak amacıyla ancak bu şekilde uluslararası pazara daha elverişli erişim sağlayabileceği için önemlidir.” ifadelerini kullandı.

Geçen yılki yüksek enflasyon tabanının yanı sıra faiz oranlarındaki artışı da göz önünde bulunduran CEES, Karadağ'daki enflasyon oranının bu yılın ilerleyen aylarında düşmesini bekliyor.

CEES “Daha fazla dış ve iç “sarsıntı” olmazsa, bu yılki ortalama enflasyon oranı yüzde on civarında olabilir. Ayrıca, bu yılın başındaki yüksek enflasyon oranı, Ocak ayında reel kazançların yüzde 5,1 azalmasında etkili oldu ve bu da vatandaşların satın alma gücünü düşürdü." dedi.

 

Kaynak:Karadağ Günlük Portalı “Vijesti” CEES: Crnogorska ekonomija će ove godine rasti mnogo sporije u odnosu na 2022. (vijesti.me)

Yayımlayan: Podgoritsa Ticaret Müşavirliği