Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Merkez Bankası Yıllık Faiz Oranını Değiştirmeden Yüzde 14'te Bıraktı.

Merkez Bankası Yönetim Kurulu 25 Nisan 2024 tarihindeki toplantısında faiz oranının yıllık yüzde 14 seviyesinde tutulmasına karar verdi.

Resmi açıklamaya göre temel parasal faktörlerin ekonomideki enflasyonist süreçler üzerindeki etkisi giderek azalıyor. Aynı zamanda, bu yılın 1 Mayıs'ından itibaren bazı düzenlemeye tabi tarifelerin serbestleştirilmesinin genel enflasyon üzerinde tek seferlik etkisi olabilir.

Güncellenen enflasyon tahmin koridorunun üst limitlerine göre mevcut para ve kredi koşullarının nispeten sıkı bir aşamada oluştuğunu dikkate alan Merkez Bankası Yönetim Kurulu, politika faizinin değiştirilmemesine, yıllık yüzde 14 düzeyinde korunmasına karar verdi.

Genel enflasyon yılbaşından bu yana düşüşünü sürdürerek Mart ayında yıllık yüzde 8'e ulaştı. Aynı zamanda gıda enflasyonunda da ciddi bir düşüş gözlendi. Yurt dışı gıda piyasalarındaki fiyat dinamikleri ithalat enflasyonuna azaltıcı yönde etki yaptı.

Düzenleyici, yaptığı açıklamada, "Ekonomideki yüksek talep ve bazı düzenlemeye tabi fiyat ve tarifelerdeki artış nedeniyle hizmet enflasyonu son birkaç aydır istikrarlı bir şekilde artıyor. Çekirdek enflasyon önemli ölçüde yavaşlayarak Mart ayında yıllık yüzde 7,6'ya ulaştı ve yılın başından bu yana genel enflasyon oranından daha düşük oldu" dedi.

Halkın ve iş adamlarının enflasyon beklentilerinin mevcut ve tahmin edilen enflasyon seviyesinin üzerinde seyrettiği belirtiliyor. Aynı zamanda, düzenlemeye tabi fiyatlardaki ayarlamalar ve Nisan ayından itibaren bir dizi mal ve hizmete KDV getirilmesi nedeniyle enflasyon beklentilerinin dinamikleri artabilir.

Merkez Bankası'nın basın açıklamasında, "Yukarıdaki faktörler dikkate alınarak güncellenen makroekonomik tahminlere göre, ana senaryo kapsamında 2024 yılı genel enflasyon tahmini yüzde 9-11'e çıkarıldı. Tahmin koridorunun göreceli genişliği, tarife artışıyla bağlantılı olarak nüfusa sağlanan tek seferlik ödemeler, sosyal norm ve iki aylık ödemesiz dönemin bu değişikliklerin etkisini hafifletmeye olanak tanıması ve şu anda bu değişikliklerin nüfusun ve girişimcilerin enflasyonist beklentilerine etkisini değerlendirmenin karmaşıklığıyla açıklanmaktadır. Çekirdek enflasyonun istikrarlı düşüş eğilimini sürdüreceğine ilişkin güçlü beklentiler olup, yılsonunda yüzde 7-8 civarında gerçekleşeceği tahmin ediliyor" denildi (Kun.uz).