Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Kırgızistan'da enerji alanındaki sorunlar

Cumhurbaşkanı Sayın Sadır Caparov ülkedeki enerji krizi,  elektrik sıkıntısının nedenleri ve HES inşa etme planları hakkında açıklamalarda bulundu.

Kırgızistan'da nüfus artışına rağmen son 30 yılda hiçbir hidroelektrik santrali inşa edilmedi. Sayın Cumhurbaşkanı bunu Kabar haber ajansına verdiği bir röportajda söyledi. Toktogul HES'in ilk ünitesi 1975 yılında devreye alınmıştır. Bu HES'in hizmet ömrü sadece 50 yıldır. Bu bağlamda Hükümet, ünitelerin faydalı ömrünü 40-50 yıl daha uzatmak için bu tesiste onarım çalışmalarına başlamıştır.

"5 Mart'tan bu yana Toktogul HES'in ilk hidro ünitesini yeniden inşa için getirdik. Yenilemeyi kıştan önce tamamlarsak 60 MW daha alacağız. 2022-2023 yıllarında ikinci ve dördüncü hidro üniteleri elden geçirdik. Üçüncü ünite ise önümüzdeki yıl onarılacak. Sermaye iyileştirmeleri 240 MW ek kapasite sağlayacak" dedi.

Sayın Caparov, Uch-Korgon HES'in de 1962'de işletmeye alınmasından bu yana hiç onarılmadığını söyledi. Dördüncü hidroelektrik ünitesinin yeniden inşası için 5 Mart'tan itibaren HES'in faaliyeti durdurulacak. Bu çalışma santralin kapasitesini 290 MW azaltacak.

Cumhurbaşkanı, "Böyle bir durumda enerji sisteminde elektrik sıkıntısı yaşanacak ve ülkenin tüketicileri için kullanımına geçici kısıtlamalar getirilmesi gerekecektir" dedi. Ayrıca su rezervlerine rağmen komşu ülkelerden 3 milyar kW⋅h elektrik ithal edildiğini de belirtti.

"30 yıl önce bu konu halledilmeliydi. En azından yılda 50 MW kapasiteli HES'ler inşa etmiş olsaydık, bugün böyle bir sorun ortaya çıkmazdı" dedi.Caparov, son iki yılda Kırgızistan'ın 50 küçük ve orta ölçekli HES'in inşaatına başladığını ve bunlardan yaklaşık on tanesinin devreye alındığını söyledi. Geri kalanlar ise 2026 yılına kadar faaliyete geçecek.

"Yakında, bu ayın sonunda, Bala-Saruu HES'in açılışını yapacağız. Kapasitesi 25 MW'tır. Bu da Talas bölgesinin yaz aylarında elektrikle besleneceği anlamına geliyor," diye ekledi. Cumhurbaşkanı ayrıca Hükümetin Kambar-Ata-1 projesini de ele aldığını belirtti. Dünya Bankası fizibilite çalışmasının güncellenmesi için fon sağladı. Fizibilite çalışması güncellemesinin tamamlanmasının ardından tasarımına başlanacaktır.

"Aynı zamanda oturup beklemiyoruz ve kendi bütçemizden fon ayırarak iki yıldır hazırlık çalışmaları yapıyoruz. Yollar, köprüler, tüneller ve diğer işler için. Bitirir bitirmez hidroelektrik santralinin inşaatına başlayacağız. Bu hidroelektrik santrali inşa edildiğinde Orta Asya'nın en büyüklerinden biri olacak ve Orta Asya bölgesinin sadece elektrik sorununu değil, aynı zamanda su sorununu da çözme fırsatı sunacak."

 

Kaynak: https://economist.kg/enierghietika/2024/03/07/v-stranie-enierghokrizis-sadyr-zhaparov-o-prichinakh-diefitsita-eliektroenierghii-i-planakh-stroitielstva-ges/