Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Özbekistan'ın 2023'teki GSYİH Büyümesinin %4,5-5 Olması Beklenmektedir

Özbekistan Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın 26 Ocak tarihinde yaptığı basın açıklamasında 2023 yılı sonunda ülke ekonomisinin büyümesinin %4,5-5 oranında olacağı tahmin edildiği belirtildi. Baz senaryoya göre 2023 yılında beklenen enflasyon oranı %8,5-9,5 olacaktır.

Merkez Bankası, güncellenmiş makroekonomik gelişme tahminlerine göre, yılın ilk çeyreğinde GSYİH'da bir miktar yavaşlama olasılığının yüksek olduğunu belirtiyor.

Merkez Bankası'na göre, bu yıl para politikası, bir yandan çekirdek enflasyondaki artış eğilimi ve ekonomideki yapısal değişiklikler, diğer yandan dış ekonomik koşullar ve arz faktörlerinin riskleri ile sınırlı olabilir.

Rapora göre Merkez Bankası, gerektiğinde ilgili bakanlıklarla birlikte enflasyonun parasal olmayan faktörlerini azaltmak, tedarik zincirlerindeki aksaklıkları gidermek ve gerekli arz hacimlerini sağlamak için ek önlemler geliştirecek ve alacak.

2022'de Ekonomik Durum

Merkez Bankası, son çeyreklerde istikrarlı bir şekilde yüksek ekonomik büyüme dinamikleri olduğunu belirtti. Talep tarafındaki ana itici güç, nispeten ılımlı yatırım faaliyeti ile toplam tüketimdeki büyümeydi. 2022 sonunda GSYİH büyüme oranı Merkez Bankası'nın Ekim ayı tahminine yakın oluştu ve %5,7 olarak gerçekleşti.

Merkez Bankası, bu yıl mali teşvikte beklenen göreli yavaşlamaya rağmen, son üç yıldaki yüksek mali açığın ertelenmiş etkilerinin toplam talep üzerindeki önemli ölçüde teşvik edici etkisinin devam ettiğini vurguladı.

İşgücü piyasasında istikrarın korunması, artan ücretler ve önemli miktarda sınır ötesi işçi dövizi, dayanıklı tüketim malları ve gayrimenkul talebindeki artışa katkıda bulunuyor ve bu da bu segmentlerde artan fiyatlara yansıyor.

Genel olarak, önümüzdeki çeyreklerde ekonomik aktivitede olumlu eğilimlerin oluşması arz faktörlerinin istikrarına bağlı olacaktır.

Aynı zamanda Merkez Bankası analistleri, anormal hava koşulları nedeniyle belirli mal türlerinin üretim hacmini ve arzını etkileyebilecek arz tarafında bazı kısa vadeli risklerin bulunduğunu vurguladı.

Merkez Bankası, 2022 boyunca ekonominin dış koşullara uyum sağladığına inanıyor. Dış ekonomik risklerin etkisinin nispeten kısa vadeli olduğu ve ilk tahminlere kıyasla daha az önemli olduğu ortaya çıktı, bu da ihracat ve sınır ötesi para transferlerinden elde edilen döviz gelirlerindeki artışa yansıdı.

Dış piyasalarda olumlu bir fiyat ortamı beklentisinin yanı sıra, küresel ekonominin ve ana ticaret ortaklarının ekonomilerinin büyümesine ilişkin tahminlerdeki bozulmaya ilişkin yüksek düzeyde belirsizlik ve riskler devam etmektedir.

2022 yılında, geniş bir mal yelpazesinde fiyatlar arttı ve bu, genel yıllık enflasyon oranının %12,3'e yükselmesine yansıdı.Yılın son yarısında çekirdek enflasyon göstergesi de istikrarlı bir artış eğilimi göstererek yıl sonu itibarıyla %13,8'e ulaşmıştır. Bu, üretici fiyat endeksindeki görece yüksek dinamiklerle birlikte enflasyonist baskının daha da artacağının bir işaretidir. Enflasyon beklentileri de son üç ayda ılımlı büyüme göstermiştir. Analistler, yönelimlerinin enflasyonist risklerin yukarı doğru kayma olasılığını artırdığını belirtti.

Aynı zamanda, dünya ekonomisinin süregelen değişimlere uyum sağlaması ve merkez bankalarının para politikalarını sıkılaştırması dikkate alındığında, dünyanın küresel enflasyonist süreçleri zayıflatmasının beklendiğine inanılıyor.

Ayrıca, temel gıda ürünleri dünya döviz fiyatlarının dinamiklerindeki göreli gerileme ve döviz kurunun görece istikrarlı dinamikleri de enflasyonist süreçleri sınırlayan unsurlar olarak değerlendirilmektedir.

2022'nin ikinci yarısından itibaren ekonomide kredi yatırımlarının büyüme hızı, ulusal para birimi cinsinden borç vermedeki artış nedeniyle bir miktar hızlandı. Merkez Bankası, kredi portföyünün yapısında nüfusa verilen bireysel kredilerde önemli bir artış eğilimi olduğunu da sözlerine ekledi.

Pozitif reel faiz oranlarının etkisi altında, hanehalkı mevduatları da dahil olmak üzere mevduatlar hızla büyüyor.

Genel olarak geçen yılın ikinci yarısından itibaren ekonominin finansmanının niteliğinde yapısal değişiklikler gözlenmektedir. Özellikle bankaların faaliyetlerinde iç finansman kaynaklarını daha fazla kullanmaya geçişleri hızlanmıştır. Bu da mevcut finansal kaynakların seferber edilmesiyle birlikte ekonominin dolarizasyon seviyesinin düşmesine katkıda bulunmuştur. Bu sürecin bu yıl da devam etmesi beklenmektedir. (Gazeta.uz)