Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Faiz İndirimi Özbekistan Ekonomisini Nasıl Etkileyecek - CERR Değerlendirmesi

Ekonomik Araştırma ve Reformlar Merkezi, ana faiz oranındaki yüzde 1'lik indirimin ekonomiyi nasıl etkileyeceğini analiz etti. Tahminlere göre ekonominin hızlanması, nüfusun tüketiminin artması ve kredi hacminin artması bekleniyor.

16 Mart 2023'te Özbekistan Merkez Bankası Kurulu, ana oranı 1 puan - %15'ten %14'e düşürmeye karar verdi.

%14 oranı en son 2018'in başında ve 2020'nin sonunda yürürlükteydi. Bir buçuk yıl sonra, Mart 2022'de Merkez Bankası, oranı bir anda üç puan artırarak %17'ye çıkardı.

Geçen yıl, düzenleyici kurum oranı iki kez %16'ya ve Temmuz sonunda %15'e düşürdü.

Faiz indirimi ekonomik performansı iyileştirecek ve ekonomik büyümeyi teşvik edecektir. Ekonomik Araştırma ve Reformlar Merkezi (CERR) bu etkileri değerlendirdi.

Analiz, ana oranın yüzde 1 puan düşürülmesi sonucunda ülkenin GSYİH'sının baz senaryoya göre %0,55 artacağını gösterdi.

Ayrıca, nominal faiz oranındaki düşüş, reel faiz oranlarını düşürecek ve hane halkı tüketiminin büyümesini teşvik edecektir. CERR çalışmasının sonuçları, oran indiriminin nüfusa verilen kredi hacmini %2,6 oranında artıracağını gösteriyor. Sonuç olarak, nüfusun brüt tüketimi temel senaryoya göre %0,2 artacaktır.

Uluslararası Para Fonu tarafından yapılan bir araştırmaya göre, ana orandaki 1 puan değişikliğin kredi faizlerinde ortalama 0,6 puan, mevduat faizlerinde ise 0,35 puan değişime neden olmaktadır.

Bu nedenle, ana oranın düşürülmesi, ticari bankaları borç verme oranlarını düşürmeye ve özel yatırımı teşvik etmeye teşvik edecektir. Çalışma, borç verme oranlarının düşürülmesinin brüt yatırımı %0,68 oranında artıracağını gösterdi.

Uzmanlar, ana oranın 1 puan düşürülmesinin ekonomi sektörleri kesiminde verilen kredilerin hacmini aşağıdaki şekilde artırabileceğini düşünmektedir:

  • - tarımda %3,6;
  • - inşaatta %2,8;
  • - sanayide %2,7;
  • - ticarette %1,3;
  • - ulaşım ve iletişim alanında %1,1 oranında. (Uzdaily.uz)