Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Doğrudan Yabancı Yatırımların Teşvikine Dair Karar Değişikliği Kabul Edildi

Sırbistan Cumhuriyeti Hükümeti tarafından doğrudan yabancı yatırımları çekmek için gerekli şartların revize edildiği yatırım teşvik mevzuatı değişikliği kabul edilmiştir. Eski uygulamada en az gelişmiş bölgelerde 100.000 avro yatırım yapan firmalar teşvikten yararlanabilmekte iken mevzuat değişikliği ile minimum yatırım tutarı 300.000 avro olarak belirlenmiştir. Ayrıca, stratejik öneme sahip yatırımlara sağlanan ilave destekler kaldırılarak yalnızca yeşil projeler ve teknolojiler için imtiyazlar getirilmiştir.

Mayıs 2023’te kabul edilen Doğrudan Yatırımları Çekmek Amacıyla Teşvik Verilmesine İlişkin Kriterlerin Belirlenmesine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar ("RS Resmi Gazetesi", S. 39/2023) uyarınca; teşviklerden yararlanılabilmesi için gerekli olan kriterlerin ve teşvik unsurlarının belirlendiği bölgeler, yerel yönetimde kullanılan bölge sistemine (eski mevzuatta gelişmişlik düzeyine göre belirlenmekteydi) göre ayrılacaktır.

Belgrad bölgesinde yapılacak bir yatırımda teşvikten yararlanabilmesi için en az 500.000 avroluk yatırım yapılması ve en az 50 yeni çalışanın istihdam edilmesi gerekmektedir. Voyvodina bölgesi için ise en az 400.000 Avro yatırım yapılması ve 40 yeni çalışanın istihdam edilmesi, diğer bölgeler için ise en az 300.000 Avro yatırım yapılması ve 30 yeni çalışanın istihdam edilmesi gerekmektedir.

Mevzuat değişikliği "çevre üzerinde minimum etkiye sahip" yatırım projesi kavramıyla bir yenilik getirmektedir. Söz konusu yatırımlara verilecek teşviklerde, izin verilen azami devlet yardımı miktarına kadar artış yapılabilmektedir.

İzin verilen azami teşvik miktarına ilişkin hükümler ise aynı devam etmekte olup devlet büyük şirketler için yatırım maliyetlerinin yüzde 50'sini, orta ölçekli şirketler için yüzde 60'ını ve küçük şirketler için yüzde 70'ini destek kapsamına alabilmektedir.

Çevre üzerinde minimum etkiye sahip teknolojiler; diğerlerinin yanı sıra, yenilenebilir enerji kaynakları teknolojileri, elektrik ve termal enerjinin depolanması, ısı pompaları, ağ teknolojileri, biyolojik olmayan yenilenebilir yakıt teknolojileri ve sürdürülebilir alternatif yakıtlar teknolojilerdir.

Diğer taraftan aşağıdaki koşulları sağlayan yatırım projeleri de izin verilen azami devlet yardımı miktarından yararlanabilecektir:

- Üretim kapasitelerini arttırarak ve teknolojik olarak modernize ederek Sırbistan'ın rekabet edebilirliğini geliştiren projeler,

- Çevre üzerinde en az etkiye sahip üretim ekipmanları ve teknolojilerinin kullanılması öngörülen veya bu alanda sürdürülebilirliği ve performansı önemli ölçüde iyileştirileceği öngörülen projeler,

- İşgücünü çekmek, iyileştirmek veya yeniden eğitmek için önlemlerin alınmasına katkıda bulunan projeler.

Maaş maliyetleri söz konusu olduğunda ise Belgrad bölgesindeki bir proje için yeni istihdam edilen personelin brüt maaşının uygun maliyetlerinin maksimum % 20'si ve çalışan başına en fazla 2.000 avroyu kadar desteklenebilecektir. Voyvodina bölgesi için ise maksimum teşvik, brüt maaşın uygun maliyetlerinin %25'i ve çalışan başına 3.000 avro olarak belirlenmiştir. Diğer bölgelerde ise %30’u ve çalışan başına en fazla 5.000 avroyu kapsayan teşvik sağlanabilecektir.

Yönetmeliğin yeni hükümlerine göre 100’den fazla kişiyi istihdam emek yoğun sektörler de ilave teşviklerden yararlanabilmektedir. Yatırımcı, 100’den fazla yeni istihdam için %10, 200'den fazla yeni istihdam için %15 ve 500'den fazla yeni istihdam için %20 ek teşvik alabilecektir.

Kaynak: Paragraf.rs, https://www.paragraf.rs/dnevne-vesti/260523/260523-vest9.html