Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Cezayir'de Kamu İhale Kanunu Yenilendi

Cezayir'de Kamu İhale Kanunu yenilenmiş olup, söz konusu Kanun'un firmalarımız açısından önem arz eden temel hususları aşağıda belirtilmiştir.

23-12 Sayılı Cezayir Kamu İhale Kanunu ( 6 Ağustos 2023 tarihli ve 51 sayılı Cezayir Resmi Gazetesi (5-18. Sayfalar Arası); https://www.joradp.dz/FTP/jo-francais/2023/F2023051.pdf

Toplam 113 Madde

 Kanuna tabi işler: (Madde 24)

-Yapı ve inşaat işleri

-Mal ve hizmet tedariki

-Teknik müşavirlik

Kanuna göre ihale yöntemleri (Madde 36-42)

-Açık İhale Usulü

-Pazarlık Usulü

-Doğrudan Pazarlık Usulü

 

Kamu ihalelerinde adayların değerlendirilmesinde, -ulusal girdi ve yerel firmalar için öngörülenler haricinde- herhangi bir ayrımcı veya kayırıcı kıstas uygulanamayacaktır. (Madde 43)

Firmalar, ihalelere tek başına veya ortaklık halinde girebilecek ve yeterlilik değerlendirmesinde diğer firmaların yeterlik kapasitesinden yararlanabilecektir. (Madde 44)

İhale ilanlarının BOMOP (Bulletin officiel des marchés de l’opérateur public-) platformunda yayımlanması zorunlu olacaktır. (https://bomop.anep.dz/) (Madde 46)

Kamu otoritesi tarafından belirlenecek bazı projelerde, yabancı firmaların yerel firmalarla ortaklık halinde yatırım yapması zorunlu olacaktır. (Madde 57)

Yerel firmalar tarafından gerçekleştirilmesi mümkün görülen projeler için ulusal statüde ihale ilanına çıkılacaktır. (Madde 59)

İşin yapılması esnasında tedarik yerli girdi kullanılmak suretiyle gerçekleştirilmesi, ancak gerekli ürünün yerli tedarikinin olmaması veya istenen özellikte olmaması halinde ithalat edilebilmesine ilişkin gerekli önlemler şartnamelerde yer alacaktır. (Madde 60)

Yerli ürün ve/veya sermayesinin çoğunluğu Cezayir vatandaşlarına ait yerel firmalara ihalelerde bir avantaj marjı öngörülecektir. (Madde 62)

Ana yüklenici firmalar, işin %40’ını geçmemek üzere alt yüklenici kullanabilecektir. (Madde 82)

Yabancı ana yükleniciler, -özel şartlar haricinde- işin en az %30’u için yerel alt yüklenici bulmak zorundadır. (Madde 82)

Kamu İhaleleri Ulusal Konseyi ile kamu ihale elektronik portalı tesis edilecektir. (Madde 104-105)

Bu Kanunun yürürlüğe girmesi öncesinde ilan edilmiş ihaleler, bu Kanun ile birlikte yürürlükten kaldırılan eski mevzuat çerçevesinde sürdürülecektir. (Madde 110)

(Eski mevzuat için bakınız :15-247 Numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi - 20 Eylül 2015 Tarihli ve 50 Sayılı Cezayir Resmi Gazetesi; http://www.joradp.dz/FTP/JO-FRANCAIS/2015/F2015050.pdf?znjo=50 )