Elektroprivreda Srbije (EPS), üretim süreçlerinde yapay zekanın uygulanması için ihale açtı. 47.7 milyon RSD değerindeki ihale iki kısma ayrılmıştır: ilki Drina ve Lim hidroelektrik santrallerinin profillerinde yapay zeka uygulaması yoluyla girişin tahmin edilmesine yönelik sistemle, diğeri ise TENT'teki üretim sistemlerindeki belirli unsurların işleyişindeki anormalliklerin tespit edilmesiyle ilgilidir.
Projenin amacı; birinci partinin teknik şartnamesinde belirtildiği gibi, HES'lerin (HES Piva, HES Visegrad, HES Bajina Basta, HES Zvornik, HES Potpec, HES Bistrica - Radoinja birikimi) profillerindeki günlük girişlerin ve ilgili hidro istasyonlardan (Tara, Lim ve Drina üzerinde seçilen istasyonlar) geçen akışın tahmin edilmesini sağlayan bir sistem geliştirmektir. Günlük akışların tahmini, hava durumu tahminine (yağış ve hava sıcaklığı) ve aynı zamanda son birkaç gündeki akışların gerçekleşmesine dayalı olarak yapılacaktır.
Akışın tahmin edilmesine yönelik sistem iki ana birimden oluşacaktır; verilerin toplanmasına yönelik kısım ve akışın tahmin edilmesine yönelik kısım. İlk kısım, çeşitli kaynaklardan gelen verilerin okunması ve merkezi bir veri tabanı oluşturulması için otomatikleştirilmiş hizmetleri içerirken, ikinci kısım, akış projeksiyonu için makine öğrenimine dayalı bir matematiksel modele, hesaplamanın otomasyonu için hizmetlere ve hesaplama sonuçlarının görselleştirilmesine dayanmaktadır.
İhalede, geliştirilecek sistemin, Drina nehrinin drenaj havzasındaki biriktirme ve enerji santralleri sisteminin çeşitli hidro ve iklim koşulları (orta, düşük ve yüksek su dönemleri) ve teknik koşullar (örneğin, ekipman revizyonları) altında yönetimi için gerekli olan ilgili bilgilerin sağlanmasına olanak tanıyacağı belirtiliyor.
Sistem, Drina ve Lim'deki HES sisteminin gerçek zamanlı olarak optimum yönetimini destekleyecek, böylece hidro enerji üretimi düzenli hidro koşullarında optimize edilecek (elektrik enerjisinin daha yüksek fiyatlarla daha iyi yerleştirilmesi), yüksek su dönemlerinde elektrik enerjisi üretimindeki kayıplar azaltılacak ve böylece birikintilerin (Drina ve Lim) yukarı ve aşağı akış yönündeki taşkınların neden olduğu hasar azaltılacaktır. Ayrıca sistemin, tamamen otomatik olacağı göz önünde bulundurulduğunda, enerji santrallerinin ve akümülasyonların planlanması ve yönetilmesinde çalışma süresi tüketiminin azaltılmasıyla kullanıcıların daha verimli çalışmasını sağlayacaktır.
Kamu alımının ikinci bölümünde yer alan öngörücü bakım sistemi, türbinler, jeneratörler, kazanlar ve benzeri üretim sistemlerinin çalışmasındaki anormallikleri, daha büyük sorunlara ve duruşlara yol açmadan önce zamanında tespit etme amacını taşımaktadır ve aynı zamanda ekipmanın kullanım ömrünü uzatmaya da etki etmektedir. Şartname, sistemin üretim süreçlerindeki bilgi sistemi (TENT A, Kolubara açık ocak madeni, PROTIS sistemi) tarafından sağlanan geçmiş verilerle eğitilecek yapay zeka algoritmalarına dayalı bir modelin uygulanması yoluyla gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtmektedir. Tamamlanan eğitim sürecinden sonra, modelin anomalilerin hızlı, otomatik ve basit bir şekilde tespit edilmesi için kullanılması gerekmektedir.
Söz konusu ihale 27 Kasım 2023’e kadar açık olup, satın almayla ilgili diğer ayrıntılar aşağıdaki linkte yer almaktadır:
https://jnportal.ujn.gov.rs/tender-eo/189948
