Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Bakanlar Kurulu Belirli Balık Ağları İthalatına Yasaklama Getirdi

Bakanlar Kurulu, ülke göletlerindeki su biyolojik kaynaklarını ve yaşam alanlarını korumak amacıyla Kırgızistan topraklarına ithal edilmesi yasak olan ağların listesini onayladı. 24/11/2023 tarihli ve 624 sayılı Karar hükümet web sitesinde yayımlandı.Bakanlar Kurulu, balık ağlarının yapıldığı sentetik malzemelerin dayanıklı olduğunu ve pratikte suda ayrışmadığını söyledi. Bu ağlar göllerde ve diğer su kütlelerinde birikmekte ve sonunda tıkanmaktadır. Bu ağlara balıklar dolanarak ölmekte ve su kaynaklarını tıkamaktadır. Bu da çeşitli enfeksiyonların yayılmasına ve tüm Kırgızistan için bir çevre felaketine yol açmaktadır.Bakanlar Kurulu, "Ağlar çevreye ve suda yaşayan biyolojik kaynaklara büyük zarar veriyor" diye bildirdi.

3 kategoriye ayrılan Listeye göre, aşağıdaki ağların Kırgızistan topraklarına ithal edilmesi yasaktır:

- Sentetik naylon veya diğer poliamid monofilamentlerden makine ile veya elle yapılan, iplik çapı 0,5 mm'den az ve ağ göz açıklığı 100 mm'den az olan hazır düğümlü balık ağları (ağ göz açıklığının boyutu 50 mm'den az) (HS kodu 5608 11 800 0),

- İplik çapı 0,5 mm'den az ve ağ göz açıklığı 100 mm'den az olan, diğer sentetik monofilamentten makine yapımı veya el yapımı hazır düğümlü balık ağları (ağ göz açıklığının boyutu 55 mm'den az) (HS kodu 5608 11 800 0)

-Akım kullanarak balık yakalayan iletkenler ve bir batarya ile elektrik sinyal jeneratörlerinden oluşan elektrofishing sistemleri ve cihazları (HS kodu 8543 20 000 0).

 

Karar resmi olarak ilan edildikten on gün sonra yürürlüğe girecektir.

 

Karar ve eki tablo: http://cbd.minjust.gov.kg/act/view/ky-kg/160631/10?mode=tekst 

 

 

Kaynak: https://economist.kg/agriculture/2023/11/29/kabmin-zaprietil-vvoz-rybolovnykh-sietiei-v-kyrghyzstan/

             https://www.gov.kg/ky/post/s/23712-kyrgyzstanga-alyp-kiruugo-tyyu-salyngan-balyk-uuloocu-sintetikalyk-torlordun-elektr-menen-karmoocu-tutumdardyn-tizmegi-bekitildi