Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Yeni Misafir İşçi Yasası Onaylandı

Macaristan Parlamentosu yeni Misafir İşçi Yasasını onayladı.

      

Yeni düzenlemede, Macaristan'da ikamet etmenin üçüncü ülke vatandaşları için temel bir hak olmadığı belirtilmektedir. Yabancıların sadece devlet tarafından kabul edilen nedenlerle ve yasal gerekçelerle, izin verilen süre boyunca ve ilgili yönetmeliklerde belirtilen koşullar altında kalabilecekleri ifade edilmektedir.

Yeni yasa; Yabancı bir işçinin Macaristan'da yalnızca Macar vatandaşlarının işi istememesi halinde çalışabilmesini düzenlemektedir. Buna ilaveten işverenlere bir yabancıyı işe almadan önce o iş için uygun Macar vatandaşının olup olmadığını tespit etme zorunluluğu getirilmiştir. Bu yasayla misafir işçiler, Macaristan’da aile birleşimi hakkına sahip olanlar kapsamından çıkarılmaktadır. Devlet kurumları, mevsimlik olsun ya da olmasın, misafir işçilerin başvurduğu pozisyonlarda Macar işçilerin çalışıp çalışamayacağını araştırmak zorunda kılınmaktadır. Her yıl verilecek izinlerin sayısı Ekonomi Kalkınma Bakanı tarafından belirlenecektir.

Yasa kapsamında Macaristan'a sadece boş pozisyon sayısı kadar misafir işçi gelebilir ve kalış süreleri 3 yılı aşamaz. Misafir işçilerin Macaristan'da sadece sınırlı bir süre kalabileceği, sonrasında Macaristan’dan ayrılmaları böylelikle hüküm altına alınmıştır. Kısa süreli seyahatler için verilen vizeler, altı aylık bir dönem içinde 90 gün boyunca ülkede kalınabilmesine imkan tanırken, uzun süreli vizeler de bu süre 90 ila 180 gün arasındadır.