Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

...

Yeşil hidrojen ilk kez 2026 yılından itibaren Hamburg-Moorburg'da üretilecek

Hamburg Limanı'nda elektrolizör olarak adlandırılan tesisin ve planlanan hidrojen gazı şebekesinin inşasına başlanması hususunda Avrupa Birliği (AB) tarafından yeşil ışık yakıldı.

Yeşil hidrojen ilk kez 2026 yılından itibaren Hamburg-Moorburg'da üretilecek. Hidrojen üretimi için suyu bileşenleri olan hidrojen ve oksijene ayırmak için kullanılabilecek ve tamamen yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen elektrikle çalışacak 100 megavatlık bir elektrolizör planlanıyor. Daha sonraki bir tarihte elektroliz kapasitesinin arttırılması planlanmaktadır. Elektrik, özel bir boru hattı şebekesi aracılığıyla doğrudan limandaki ArcelorMittal çelik fabrikaları gibi müşterilere taşınacak. Hidrojen üretimi, eski kömür yakıtlı elektrik santralinin bulunduğu alanda gerçekleştirilecek. 

2019 yılında, dönemin Ekonomik İşler Senatörü ve halihazırda Hamburg Eyaleti Başbakanı olan Michael Westhagemann (partisiz) Almanya'daki ilk büyük elektrolizörün planlarını sunmuştu. Uzun bir gecikmenin ardından AB, federal hükümet ve Hamburg'un projeyi 250 milyon Euro'nun üzerinde bir kaynakla finanse etmesini kabul etti. Federal hükümet finansmanın üçte ikisinden fazlasını sağlarken, Hansa şehri geri kalanını ödeyecek. Ekonomi Senatörü Melanie Leonhard (SPD) AB Komisyonunun onayının önemine dikkat çekerek "Hamburg, iklim koruma ve başarılı ekonomi politikasının bir arada olabileceğini göstermek için tam da doğru yer" diye konuştu. 

Moorburg'daki elektrolizör ve Hamburg hidrojen gazı ağı, Hamburg'un hidrojen ekonomisinin çekirdeğini oluşturacaktır. Leonhard, "Bu, Hamburg'u ekonomik ve özellikle de endüstriyel bir merkez olarak güçlendirecek ve aynı zamanda uzun vadede Hamburg'da üretkenliği ve istihdamı güvence altına alacaktır" dedi. Çevre Senatörü Jens Kerstan (Yeşiller), yeşil hidrojenin sanayinin birçok alanında fosil yakıtlardan uzaklaşmanın tek yolu olduğunu söylüyor. İnşaatın toplamda ne kadara mal olacağı henüz bilinmiyor.