Ekvator Madencilik Düzenleme ve Kontrol Ajansı (ARCOM), 24 Haziran 2026 tarihinde yayımlanan ARCOM-006/26 sayılı Karar ile madencilik denetim harcına ilişkin önemli değişiklikler getirmiştir. Mayıs 2025 tarihli ARCOM-003/25 sayılı düzenlemede yapılan değişiklikler kapsamında harcın ödeme yöntemi, kapsamı ve hesaplama sistemi yeniden düzenlenmiştir. Yeni sistemde madencilik denetim harcı yıllık olarak tahsil edilecek olup, yalnızca maden arama faaliyetinde bulunan şirketler ödeme yükümlülüğünden muaf tutulmuştur.
Düzenlemeye göre büyük, orta ve küçük ölçekli madencilik faaliyetleri ile üretim aşamasındaki genel rejim kapsamındaki işletmeler harç ödemeye devam edecektir. Ayrıca maden pazarlama lisansı sahipleri ile daha önce muaf tutulan cevher işleme ve zenginleştirme tesisleri (plantas de beneficio) de yeni düzenleme kapsamında harç ödeyecek yükümlüler arasına dahil edilmiştir. Böylece denetim harcının kapsamı genişletilmiş ve sektördeki daha fazla aktör sisteme dahil edilmiştir.
Yeni uygulamada harç her yıl 31 Aralık itibarıyla hesaplanacak ve takip eden yılın 31 Ocak tarihine kadar ödenecektir. Süreç, Ekvator Vergi İdaresi (SRI) tarafından yürütülecek olup, yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde icra ve tahsilat süreçleri başlatılabilecektir. Ayrıca harcın vergi alacak senetleri kullanılarak ödenemeyeceği açıkça hükme bağlanmıştır.
Harcın hesaplanma yöntemi de değiştirilmiştir. Madencilik ruhsatları için ödenecek tutar, ilgili madencilik rejimine göre ruhsat kapsamındaki hektar büyüklüğü esas alınarak belirlenecektir. İşleme tesislerinde ise harç miktarı tesislerin kurulu işleme kapasitesine göre hesaplanacaktır. Pazarlama lisansları için ise mevcut uygulama korunmuş ve her lisans için 10 adet Asgari Ücret tutarında ödeme yapılması öngörülmüştür. ARCOM tarafından hazırlanan teknik raporda, söz konusu değişikliklerin amacının denetim maliyetleri ile alınan harç arasında daha güçlü bir ilişki kurulması ve faaliyetlerin ölçeği ile karmaşıklığının dikkate alınması olduğu belirtilmektedir.
Kararda 2026 yılı için özel geçiş hükümlerine de yer verilmiştir. Buna göre harç yalnızca yeni düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten 31 Aralık 2026’ya kadar olan dönem için uygulanacak ve ödemeler 31 Ocak 2027 tarihine kadar yapılacaktır. Ayrıca, 2025 tarihli ARCOM-003/25 sayılı düzenleme kapsamında hesaplanan harçların 2026 mali yılı için uygulanmayacağı ve bu yıl yalnızca yeni metodolojinin kullanılacağı hüküm altına alınmıştır. Devlete ait Ulusal Madencilik Şirketi ENAMI ise önceki uygulamada olduğu gibi bu harçtan muaf tutulmaya devam edecektir.
Söz konusu düzenleme, Ekvador hükümetinin madencilik sektöründeki denetim faaliyetlerini finanse etmek amacıyla tahsil ettiği katkı payının kapsamını genişletirken, özellikle işleme tesislerinin sisteme dahil edilmesi ve tahsilatın SRI üzerinden yürütülmesi nedeniyle sektör üzerindeki mali yükümlülüklerin artmasına yol açabilecektir. Buna karşılık, yalnızca arama aşamasındaki şirketlerin muaf tutulması, henüz üretim aşamasına geçmemiş madencilik yatırımlarının desteklenmesi yönünde olumlu bir unsur olarak değerlendirilmektedir.
